Fler bostäder säljs under utgångspris

Trots ett rekordhögt utbud av bostäder till salu är antalet försäljningar få. Ny statistik från Hemnet visar på stigande utgångspriser – samtidigt som allt fler bostäder säljs under utgångspriset.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

I september fortsatte bomarknaden visa på stabilitet, med stigande slutpriser för både villor och lägenheter sammantaget i landet. Lägenheter som publicerades i september hade i genomsnitt ett utgångspris på motsvarande 44 700 kronor per kvadratmeter. Det är den högsta nivån sedan maj 2022, och den tredje högsta noterade månadssiffran någonsin. Jämfört med augusti är det en ökning med 2 procent, och en ökning med 4 procent jämfört med september i fjol.

För villor ökade utgångspriserna med 2,7 procent jämfört med augusti, och 1,5 procent i årstakt. Det genomsnittliga utgångspriset för villor publicerade i september var 3,9 miljoner kronor. September blir därmed den första månaden på ett år där det genomsnittliga utgångspriset överstiger samma månad föregående år.

Samtidigt som utgångspriserna stigit, har det också blivit väsentligt vanligare att bostäder säljs under utgångspriset. I september såldes 39 procent av lägenheterna, och 49 procent av villorna under utgångspris. Det kan jämföras med siffrorna under pandemin, när bostadsmarknaden var som hetast. Då såldes endast 10 procent av lägenheterna, och 15 procent av villorna under utgångspris.

Malmö sticker ut bland storstäderna

Av storstäderna sticker Malmö ut sett till andel som säljs under utgångspris. I september såldes där 60 procent av lägenheterna under det satta utgångspriset.

– Det är tydligt vilken förändrad marknad vi är i nu, med stigande utgångspriser samtidigt som allt fler bostäder säljs under utgångspris. Som köpare på dagens marknad är detta något som är viktigt att ha med sig, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Han fortsätter: 

– Vi har inte längre en situation med intensiva budgivningar. Snarare är vi i ett läge där utgångspriset generellt är högt och köparna ofta har möjlighet att få till ett avslut med ett bud under säljarnas förväntan.

Samtidigt ger de höga utgångspriserna och de fortsatt låga säljvolymerna en tydlig bild av hur svårt det är för köpare och säljare att komma överens prismässigt på dagens marknad, menar Holmberg.