Rekordutbud av lägenheter i april – men priserna stiger

Under våren har utbudet av lägenheter till salu fortsatt att öka, och under april nådde det den högsta nivån någonsin för en enskild månad. Totalt fanns det 32 233 lägenheter tillgängliga på Hemnet – en ökning med 40 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Trots det rekordhöga utbudet fortsätter priserna att stiga.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Av det totala lägenhetsutbudet till salu under april var 4683 lägenheter markerade som kommande, bostäder på Hemnet som ligger på den så kallade förmarknaden. 

Utbudet av kommande annonser har ökat kraftigt de senaste åren, och är en del av förklaringen till det höga utbudet. Huvudorsaken är dock de högre räntorna som påverkat marknaden de senaste två åren. Det har ökat osäkerheten på marknaden, och gjort att bostäderna legat till salu längre än vad som ansågs normalt för ett par år sedan. Den genomsnittliga säljtiden för lägenheter i april var 26 dagar, en ökning med 11 dagar jämfört med april för två år sedan. 

Ett högt utbud av lägenheter kan ses över hela landet, och i 9 av 21 län noterades det en ny rekordnivå i april. Den största ökningen på årsbasis ses i Kronobergs län. Där ökade utbudet med 73 procent, jämfört med april 2023. 

En effekt av en lång tid av trög marknad

Trots det rekordhöga utbudet av lägenheter fortsätter priserna att stiga. I april ökade det genomsnittliga kvadratmeterpriset i landet med 1,9 procent, den högsta nivån sedan maj 2022. 

– Det höga utbudet är en effekt av en trög marknad under en längre tid, snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framförallt beror detta på att vi verkar befinna oss på räntetoppen, och att den första räntesänkningen närmar sig. Med det ökade antalet försäljningar kommer också utbudet börja minska igen senare under året, då tempot på marknaden ökar, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. 

*Rekordnotering av utbudet i april.