Var är bostadsmarknaden hetast? Hemnet lanserar index

Nyhet! Nu lanserar Hemnet ett sökindex som mäter hur stort intresset är för bostäder till salu runtom i Sverige. Den första mätningen genomfördes i oktober 2012 och visar att Göteborg, Linköping och Luleå ligger i topp på kommunnivå.


Hemnet sökindex beräknas genom att antalet klick på bostadsannonser (även kallat annonsvisningar) på hemnet.se delas med antalet bostäder som finns till salu på veckobasis. Exempelvis hade bostäder i Västra Götalands län totalt 949 749 klick på hemnet.se under v. 43 2012. Samma län hade totalt 3 482 villor och bostadsrätter till salu. Antalet klick delat med antalet bostadsannonser ger kvoten 273.

Det betyder att ett genomsnittligt bostadsobjekt i Västra Götaland hade 273 klick på hemnet.se under den aktuella perioden. Detta kan ställas i relation till sökindexet för Sverige som var 203. Stockholm hade ett index på 356 medan Skåne låg på 125 det vill säga betydligt lägre än det svenska genomsnittet.

– Hemnet sökindex ger en spännande bild av intresset för bostäder runtom i Sverige. Indexet gör det möjligt att följa och jämföra olika regioners utveckling över tid för att se om intresset för bostäder ökar eller minskar, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Eftersom antalet klick ställs i relation till antalet objekt är det inte nödvändigtvis de mest folkrika områdena som placerar sig högst i rankingen. På kommunnivå har exempelvis Luleå, som är Sveriges 27:e största stad, det tredje högsta söktrycket på bostäder.


Mer om Hemnet sökindex

Hemnet sökindex innefattar villor och bostadsrätter men inte fritidshus, tomter och gårdar. Bostadsrätter och villor på Hemnet utgör cirka 70 procent av det totala utbudet. Endast områden med 25 eller fler objekt till salu finns med i rankingen för att minska volatiliteten. Det innebär att 243 av 290 kommuner är med i den aktuella rankingen. Sökindexet innefattar inte nybyggnation eftersom informationen från byggbolagen om aktuella projekt är olika omfångsrik.
 
 
För frågor, kontakta:
Staffan Tell, pressansvarig Hemnet, tel: 073-367 66 85, E-post: staffan@hemnet.se

Rekommendera Twittra