Braskamin för värme och känsla

Det har blivit väldigt populärt att installera en braskamin i huset. Och det är inte så konstigt. Med en braskamin i hemmet får du en värmekälla som både känns och syns.

Text: Energiportalen.se
Bilder: Keddy.se

För många är braskaminen en ren inredningsdetalj som höjer mysfaktorn i huset och ger en känsla av välbehag. Men orsaken att skaffa en braskamin kan också vara att man vill sänka sina uppvärmningskostnader och spara på miljön. Att använda en braskamin för att på ett naturligt sätt ta tillvara den värme som elden alstrar är ett härligt sätt att värma bostaden på och den fantastiska känslan av ombonad värme som braskaminen ger är en extra bonus som du får på köpet.

Dagens moderna braskaminer är väldigt effektiva och ser till att varje grad av värme som elden alstrar ger direktverkan tillbaka i huset. De är också rogivande att titta och lyssna på och de ger det lugn för kropp och själ, som vi så väl behöver. Vem tycker inte att det låter mysigt att krypa upp i soffan med en god bok och samtidigt känna värmen komma krypande? Det finns mängder av olika utseenden på en braskamin så ta dig tid att välja ut den modell som känns bäst, både i storlek och utseende, för just ditt hem. Till exempel kan du välja en mysig braskamin med glasrutor åt alla håll så att du kan titta på elden, se den fladdra och njuta av stämningen var du än befinner dig i rummet.

När du har bestämt dig för att installera en braskamin i ditt hem, så bör du kontakta en fackman som kan hjälpa dig att göra installationen säker och riktig. För dig som bor i ett äldre hus kan det ofta vara så att det redan finns en öppen spis i exempelvis vardagsrummet. En öppen spis är tyvärr ett mindre fördelaktigt sätt att elda med tanke på energiåtervinning och tillvaratagande av värme. Det klassiska uttrycket att elda för kråkorna är inte helt osant. Vill du göra din befintliga öppna spis lika effektiv som en modern braskamin så kan du istället installera en spiskassett i öppningen på spisen. Spiskassetten monteras också utav en fackman och hos varje tillverkare och återförsäljare finns det hantverkare som kan hjälpa till att göra monteringen säker och korrekt. Med en spiskassett i din öppna spis får du samma funktion som i en braskamin, det vill säga ett fantastiskt tillvaratagande av värmen och en otroligt härlig känsla.

Beroende på hur din planlösning ser ut så finns det möjligheter att sprida den sköna värmen från braskaminen med hjälp av fläktar. Generellt kan man säga att ju mer öppen planlösning du har desto lättare är det att få värmen att sprida sig i huset. I vissa fall, om villan är stor och har flera plan, kan det vara värt att installera en par olika braskaminer för bästa effekt och spridning av värmen.

Vill du veta mer om aktörerna som levererar braskaminer och titta närmare på varje leverantörs sortiment, så gör du det på energiportalen.se. Inspireras av de vackra braskaminerna och passa också på att läsa mer om hur de fungerar och vilka effekter du kan räkna med att få av en braskaminsinstallation. Mer intressant läsning hittar du även i Energiguiden.

 

Rekommendera Twittra