Med energismart julbelysning sparar du pengar till julgodis och klappar

Så här i jultider lyser vi gärna upp våra hem för att bryta mörkret och göra det trevligt inför julhelgen. Med modern teknik kan du få det både det ljust och vackert utan att påverka elnotan så mycket. 

Du kan till exempel byta ut ljusen i din gamla adventsljusstake och byta gamla ljusslingor mot LED-ljusslingor.

Ett räkneexempel på hur effektiv LED-belysningen kan vara: 

En adventsljusstake med sju vanliga glödlampor drar 21 W medan LED-ljusstaken drar 0,7 W. Det betyder att den gamla ljusstaken kostar upp till 30 kr varje jul (44 dagars användning) medan LED-ljusstaken kostar maximalt 1 krona.


Ljuschecklista för en strålande energieffektiv jul

  • För både adventsljusstaken och julgransbelysningen finns numera LED-ljus som väsentligt minskar elförbrukningen utan att upplevelsen försämras. Din gamla adventsstake kan du behålla och bara byta ut ljusen. Lampor i Energibutiken.
  • Ljusslingor har nu bra alternativ med LED. En gammal ljusslinga på 100 lampor kan dra 40 gånger så mycket som en modern med LED. Ljusslingor i Energibutiken. 
  • För att styra inomhusbelysningen kan du gärna använda timers som styr av och påslag. De gör att du använder din belysning effektivt och att du minskar risken för inbrott. Läs mer om timers. 
  • Tänk på säkerheten. Över hälften av den julbelysning som elsäkerhetsverket testar får försäljningsförbud och endast 10 procent får godkänt utan anmärkning. Pressmeddelande från Elsäkerhetsverket. 
  • Utomhusbelysning bör vara anpassad för utomhusbruk (IP-klass IP44 eller högre).
  • Belysning utomhus bör ha jordfelsbrytare inkopplad.
  • Även för utomhusbelysningen har utvecklingen gått snabbt. Gamla dekorationsfigurer med ljusslangar kunde dra 600 W vilket kunde innebära en extra elkostnad på runt 700 kr från första advent till trettondagen. Kolla gärna hur mycket den tilltänkta dekorationen drar. Är produkten märkt med 100 W så innebär det att den drar 0,1 kWh för varje timme den används. Om den används dygnet runt så drar den 2,4 kWh vilket betyder att den kostar cirka 3 kronor per dygn. Med en timer även utomhus så minskar du givetvis förbrukning och kostnad.

Rekommendera Twittra