Sänk elkostnaderna med mobilen

Elräkningen är för många något man bara betalar utan att fundera vidare på. Men vad är det egentligen som drar el och vad kan man göra åt det? Med smart elektronik och en personlig energicoach i mobilen tog familjen Segner kontrollen över sin energianvändning. vattenfall_smartafamiljen_700px

Familjen Segner har installerat smart teknik i sitt hem som gör att de via mobilen kan slå av och på enskilda apparater, se temperaturen inne och ute, och följa sin elförbrukning nu och bakåt i tiden.

Det hela styrs av en liten elektronikdosa som monterats vid familjens elcentral. Den är uppkopplad via det trådlösa nätverket och ger färsk information om elförbrukningen till appen EnergyWatch.

I appen ser Peter och Madeleine Segner hur mycket el hushållet förbrukar just nu och kan jämföra detta med tidigare dagar eller månader. Allting uppdateras direkt. Just nu ligger hushållets totala eluttag och växlar mellan 1500 W och 3700 W.

– Det beror på elementen som slår av och på, säger Peter Segner.

Personliga råd

En funktion i appen kallas energicoachen. Den känner igen avvikelser i din energiförbrukning och ger dig råd anpassade just för dig, som notiser i din smartphone. Så här kan en notis från energicoachen se ut: ”Din dygnsförbrukning har ökat jämfört med de 4 senaste dagarna. Det kan bero på årstid eller att du köpt en ny apparat.”

– När det kommer en notis om att förbrukningen ökat de senaste dagarna börjar vi direkt fundera på vad det är. Ofta har det varit några kallare dagar, säger Peter Segner.

Varmvatten syns direkt

Sedan familjen Segner började använda smarta hem-produkter har de blivit mycket mer medvetna om sin energiförbrukning.

– Vi ser direkt att energiförbrukningen går upp när vi slår på varmvatten. Det har gjort att vi duschar kortare och påminner varandra om att inte duscha för länge, säger Madeleine Segner.

En annan storförbrukare som familjen upptäckt är torktumlaren.

– Det drar flera gånger så mycket energi att torka tvätten i torktumlare som det drar att tvätta den. Vi hänger mer av tvätten nu för att spara energi, säger Madeleine Segner.

De elvärmda golven i tvättstugan och på toaletten är också stora elförbrukare.

– Där kan de spara ett par tusen kronor per år genom att sätta in ett tidur, säger Vattenfalls energiexpert Lars Ejeklint.

Smart elektronik kan spara flera tusenlappar per år åt familjen.
– Den ökar familjens medvetenhet om vad som drar el och vad det kostar. Sedan kan de välja om de vill göra något åt det, säger Lars Ejeklint.

Dela med barnen

Lars Ejeklint har ett tips för att få med sig hela familjen på ändrade vanor.

– Jag brukar föreslå att man kan dela på besparingen med barnen för att alla ska hjälpas åt. Hälften av besparingen går till barnens veckopeng, hälften till föräldrarna.

Läs mer om Smarta hem-prylar från Vattenfall