7 steg till att köpa fjällstuga

Är det dags att köpa fjällstuga? Bild: Folio

Sprakande brasa, varm choklad och påslagen bastu. Efter en rejäl dag i skidbacken är det en oslagbar känsla att med ömma ben och hettande kinder komma hem till den varma fjällstugan.

Som ägare av eller delägare i en fjällstuga eller lägenhet vet du att din skidsemester verkligen blir av. Och det finns olika sätt att nå drömmen, antingen genom att äga helt själv eller genom andelsboende. Läget är förstås helt avgörande för priset. Det finns stora variationer mellan stugpriserna beroende på hur nära kommunikationer och skidsystem de ligger. Räkna också med månadsavgift för el, vatten, sophämtning, snöröjning och vägunderhåll.

Checklista när du köper fjällstuga

 1. Gör en budget
  Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fast fjällboende eller en andelslägenhet. Budgetera även för fast avgift för driften – och inte minst – för dina resor till och från orten. Du bör också reservera en peng för vissa större underhåll och reparationer.
 2. Är läget rätt?
  Läget är det enda du inte kan ändra på. Priserna mellan olika orter i de svenska fjällen varierar kraftigt. Fundera på tillgängligheten från din permanenta bostadsort. Är det nödvändigt att alltid ta bil eller finns det andra kommunikationsmedel som tåg eller flyg?
 3. Närhet till backar och spår
  Du kan säkert hitta ett boende som är överraskande överkomligt. Men ägna också en tanke åt hur långt det är till skidsystem, långfärdsspår eller vandringsleder. Du kanske inte vill lägga timmar på dagliga transporter när du väl är på plats.
 4. Service i närheten
  Kolla upp om det finns tillgång till matbutiker, eller kanske någon restaurang, tåg- eller busstation. Detta kanske är avgörande för potentiella hyresgäster.
 5. Glöm inte vår, sommar och höst
  Fjällen är en fantastisk plats under alla tider av året. Med tiden kanske vandringslederna, cykelspåren och sjöarna i närheten kommer bli mer värdefulla än pisten? Kolla upp vad platsen har att erbjuda under andra årstider än vintern.
 6. Köp aldrig fjällstugan osedd
  Självklart ska du aldrig köpa en bostad osedd – vare sig du ska äga den helt eller delvis. Kolla husets skick noga, och fundera en extra sväng över hur du får det bekvämaste boendet, det är ju ändå så att stugan ska vara till för rekreation. Kolla vatten och värmesystem noga. Är det ett andelsboende – försök att skapa dig en bild av föreningen och vilka övriga delägare är.
 7. Fråga om dina veckor går att byta eller hyra ut
  Ett andelsägande brukar innebära ganska stor flexibilitet beroende på föreningen. Kolla upp reglerna för uthyrning av dina veckor om det skulle vara så att du något år inte har möjlighet att utnyttja dem. Vissa andelsboenden ger dig också rätt att byta med andra andelsbostäder i Sverige eller utomlands. Väljer du att investera i en egen fjällstuga kan det vara en god idé att från början förbereda huset för uthyrning. Ju mindre personliga grejer du har desto smidigare går det. Gör plats för ett låsbart förråd där du kan ha dina personliga saker och gör tydliga instruktioner för skötseln av huset.

Här hittar du några av fjällstugorna till salu på Hemnet just nu!

Läs även Att köpa fritidshus

Text: Hemnet-redaktionen