Stylat och barnvänligt

När Lotta och Jens gick på visning i villan från 2003 var det kärlek vid första ögonblicket. Husets läge med utsikt över en grönskande slätt, endast 10 minuter från centrala Uppsala, gjorde valet enkelt för det inrednings- och renoveringssugna paret.

Lotta jobbar till vardags som marknadsassistent på ett IT-företag och Jens som butikschef. Tillsammans har de dottern Thea, 7 och sonen Alfons, 3. Grannarna har beskrivit huset som att ”gå in i ett inredningsmagasin” och det är precis den känslan som möter en när man kliver innanför dörren. Varje liten detalj i huset är noga utvald och hemmet är som en enda lycklig färgpalett med en vit, stilren bas. Soffan Karlandas rosa överdrag kommer från Bemz som tillverkar överdrag till Ikeas soffor och fåtöljer. För att barnen skall kunna leka fritt så har man undvikit att köpa en dyr soffgrupp eller mattor och kuddar som inte tål en tvätt eller två. Det som är av tyg bör alltid kunna tvättas, en bra grundregel när man inreder för barn. Istället har man lagt krutet på de mindre detaljerna i form av moderna, färgglada designklassiker, ommålade arvegods och humoristiska små prylar. De har även satsat på runda former på bord och stolar för att undvika vassa hörn.

Lotta sitter i köket med kaffe i rosa Muminmugg vid ett vitt bord inspirerat av Arne Jacobsens Elips. Drömmen om ett svart slagbord får vänta tills Alfons blivit några år äldre. De barnvänliga plaststolarna runt bordet kommer från Magis och bakom dem tronar kronan på verket, ett crèmefärgat kylskåp från Smeg. Lottas intresse för inredning började redan när hon var liten. Hon minns hur roligt hon tyckte det var att ha det fint omkring sig och därför har hon lagt ned mycket arbete på Thea och Alfons rum. De har fått varsitt lekrum på undervåningen och ett gemensamt sovrum på ovanvåningen.

Thea älskar rosa så Lotta har låtit henne få frossa i färgen och bland annat målat hennes mormors toalettbord i en pastellig nyans. På en hylla står Theas dockhus och eftersom hon pysslar mycket och älskar sina mjukdjur så har hon och Lotta dukat upp till kalas för de lurviga vännerna i ett hörn. I Alfons rum är det en helt annan färgskala. Han är grabbig av sig och älskar traktorer och gräsklippare. Lotta har lagt in en grön matta så att han kan låtsas att han klipper gräset med sina små leksaksmaskiner. Jens och Lotta har tänkt att barnrummen skall vara enhetliga med resten av huset och har därför inte satt in några bårder eller liknande. Det är leksakerna i sig som gör barnkänslan och när de växer upp skall det vara lätt att anpassa rummen till deras nya ålder.

Ordning och förvaring är A och O när man inreder för barn. Ett tips är att köpa färgglada boxar och klistra på bilder med dess innehåll, så blir det lättare och roligare att hålla ordning. Skall mjukdjuren sitta på en hylla kan du klippa ut deras siluetter i färgad, självhäftande plast och fästa på väggen vid hyllan så att man direkt ser när någon vän inte sitter på sin plats.

Paret själva har sitt sovrum på ovanvåningen. Sängen står luftigt i ett stort rum med klädkammare samt tv- och läshörna. Takbjälkarna är synliga och vitmålade med belysning ovanpå. I rummet bredvid sover Thea och Alfons i en skog, som Thea säger. På en av väggarna i deras rum sitter nämligen tapeten Woods, från Cole and son. På ett av träden har de satt upp ett litet gökur från butiken Cocktail på söder i Stockholm. En annan fågel hittar man i en söt fågelbur från Lagerhaus.

Lotta tipsar om att det är de små detaljerna som är grejen. Barnen kommer inte komma ihåg vilket märke du valde på tapeten men kommer minnas att du ordnade ett mysigt kafferep för alla nallarna. Lägg din energi på rätt saker och glöm inte låta barnen få vara med och bestämma. Lycka till!


Text: Erika Norberg, inredare, designer och bloggare på whatsupsthlm.se/stocklounge
Fotograf: Patrik Söderman www.patriksoderman.se

Rekommendera Twittra