Köp ett pepparkakshus och skänk 100 varma måltider

Robotdammsugare i all ära men välgörenhet verkar vara den gåva som många vill lägga sina julklappspengar på 2015. Nu kan du vara med i ett lite annorlunda initiativ – buda på ett av de pepparkakshus som några av mäklarfirmorna auktionerar ut på Hemnet under december till förmån för välgörande ändamål.

Erik Olssons Brf Tomten

Budgivning på hus brukar vara något som de flesta gärna slipper men när huset är gjort av pepparkaka, bakat av en stjärnkonditor och pengarna går till välgörande ändamål är det många som vill buda. Erik Olssons hus är i skrivande stund uppe i 135 000 kronor – trots att man faktiskt inte får själva pepparkakshuset.

– Förr har vi auktionerat ut själva pepparkakshuset men då har vi inte fått in så mycket pengar som vi velat. I år har vi breddat konceptet för att kunna skänka så mycket som möjligt till Stockholms Stadsmission, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson.

Tillsammans med Bättre Bolån har Erik Olsson tagit hjälp av kocklandslagets Per Olsson från Lundbergs konditori. Istället för pepparkakshuset köper man istället en drömbostad i det fiktiva Brf Tomten. Privatpersoner kan ”köpa” en lägenhet i pepparkakshuset vilket motsvarar 100 varma måltider hos Stockholms Stadsmission, och företag kan bidra till föreningen vilket ger 500 varma måltider. Eftersom det är ett drömboende kan hur många som helst köpa sig en lägenhet i huset och just nu är alltså den sammanlagda summan av det som skänkts uppe i 135 000 kr. Precis som vid ett vanligt köp får du som ”köpare” ett dokument över köpet och ditt bidrag, som kan ges bort i julklapp. Vad händer då med själva pepparkakshuset? – Det är det bästa med hela projektet, säger Johan Nordenfelt. När auktionen är klar kör vi det till lekterapin på Astrid Lindgrens barnsjukhus, där barn bor för långvarig behandling. Där får det skänka glädje och tankar på annat en stund, vilket känns som en mycket bra sysselsättning för ett pepparkakshus.

Här hittar du annonsen för Brf Tomten. För att engagera dig som leverantör eller köpa en drömbostad mailar du tomten@erikolsson.se, som också kan ge dig mer information om projektet.

”Bra sätt att engagera människor”

Bor du i Hässleholm med omnejd kan du istället buda hem ett fint pepparkakshus till jul. Där auktionerar HusmanHagberg ut ett litet pepparkakshus, bakat av det lokala konditoriet Lövet. Pengarna går oavkortat till Barncancerfonden.

HusmanHagbergs pepparkakshus

HusmanHagbergs pepparkakshus

– Det är ett bra sätt att engagera människor, det är väldigt juligt och samtidigt får man möjlighet att bidra till någonting gott, säger Karolina Vikberg på HusmanHagberg i Hässleholm och fortsätter:

– Just nu ligger budet på 8000 kr, vilket är bra mycket högre än förra året – jättekul! Nu är det nästan tio dagar kvar på auktionen men oavsett hur mycket mer det blir är det ju ett fantastiskt bra bidrag till en fin organisation.

Buda på pepparkakshuset i Hässleholm här!

I Skövde har bageriet Little Dessert bakat ett fint hus, som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling auktionerar ut. Pengarna går oavkortat till den ideella organisationen Sällskapet Jultomtarna.

– Det är en jättefin förening som hjälper behövande barn här i Skövde, de brinner verkligen för dem som har det kärvt och det är jätteroligt att få vara med och bidra, berättar Jenny Blomberg på Länsförsäkringar. Just nu ligger budet på 900 kronor, vi hoppas på några hundra till i alla fall!

Lägg ett bud på pepparkakshuset i Skövde!

Skövdes pepparkakshus från Little Dessert

Pepparkakshus från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Skövde

Text: Hemnet-redaktionen