Bör jag sluta amortera på grund av coronapandemin?

Ska jag sluta amortera under coronapandemin? Den frågan fick Hemnets pr-chef Staffan Tell från tidningen Mitti där han är medlem i bostadspanelen. Här är hans svar.

Efter att finansinspektionen gett grönt ljus till bankerna att ge alla nya och befintliga bolånekunder möjlighet till att pausa amorteringar har många svenska bolånetagarna börjat fundera kring möjligheten. Hemnets Staffan Tell ger sin syn på frågan i Mitti.

– Att amortera på sina lån är ett bra sätt att bygga motståndskraft i den egna ekonomin. Men i en tid av ekonomisk osäkerhet kan det vara klokt att bygga en större buffert. Det man ska vara medveten om är att tidsperioden för amorterings­friheten är begränsad till och med juni 2021. Det är alltså viktigt att man inte ökar sina utgifter och sedan får utmaningar när den amorteringsfria perioden löper ut. Om man har jobbet kvar och har en buffert men samtidigt är högt belånad kan det vara klokt att fortsätta amortera.

Han fortsätter. – Sedan kan det också finnas fall där banken inte bedömer att det är lämpligt att sluta amortera även om det verkar som att många banker kommer att ha en generös tillämpning av de ändrade reglerna.

Utöver Staffan Tell ingår även Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Bostad samt Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet i bostadspanelen.

LÄS MER: Grönt ljus för lättnad i amorteringskravet

Staffan Tell.