Inför höstterminen ska rekordmånga studenter börja studera, samtidigt är det rekordutbud av bostadsrätter. Men den student som vill köpa en etta får vara redo att betala minst en miljon kronor i 10 av landets 12 största studentstäder.
Uppsala universitet.
I höst ska rekordmånga börja studera i Sverige, över 300 000 personer har antagits till högskoleutbildningar i landet, en ökning med 10 procent från 2019, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR). Samtidigt uppger uppger sju av landets åtta största studentstäder att det råder brist på bostäder till studenterna, enligt en undersökningen från Studentbostadsföretagen.
I de större studentstäderna, exempelvis Göteborg, Malmö, Stockholm och Linköping, är utbudet av enrummare högre än på många år. Om vi jämför med juli 2019 är utbudet i Göteborg drygt 50 procent högre motsvarande period i år, i Stockholm och Linköping är samma siffra 40 procent respektive 26 procent.
Trots rekordutbudet av bostadsrätter är det sannolikt inte en lösning för många studenter, orsakerna är höga priser och svårigheter med finansieringen, menar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. I Göteborg är snittutgångspriset för ett rum och kök drygt 2,2 miljoner kronor.
– De höga priserna i kombination med bankernas krav på kontantinsats och inkomst gör att det för de flesta studenter är väldigt svårt att köpa en lägenhet under studietiden. Även i de städer där priserna är lägre krävs ofta ekonomisk hjälp från exempelvis föräldrar om man ska ha möjlighet att köpa en bostadsrätt, säger han.
Erik pekar på att utbudsökningen är tydligast i städer med högre bostadspriser, vilket han kopplar samman med den effekt coronaviruset haft på samhället.
– Vi har sett en tydlig utbudsökning av bostadsrätter generellt under våren och då framförallt i områden där priserna är högst. Sannolikt är detta en effekt av den osäkerhet som präglat marknaden under coronakrisen då köparna blivit mer försiktiga, säger Erik.
Lägst pris för en enrummare är det i Sundsvall där det genomsnittliga utgångspriset är 587 000 kronor. Dyrast är, kanske inte så förvånande, Stockholm där motsvarande pris är drygt 2,4 miljoner kronor.