Kollektivboende i modern tappning

Så här är det tänkt att KomBo-konceptet i Sundbyberg utanför Stockholm ska se ut. Bild: Utopia Arkitekter

Är lösningen på den skriande bostadsbristen i Stockholm att bo i kollektiv? Utopia Arkitekter och fastighetsbolaget Järntorget har ett konkret förslag på hyreslägenheter avsedda för kollektivboende – KomBo.

– Vi funderade på om man inte faktiskt inte kunde skapa prisvärda boendeytor, där man inte tummar på kvalitén. Istället för att bygga kompakt och litet kan man bygga större lägenheter – som fler kan dela på, säger Emma Jonsteg, vd för Utopia Arkitekter och en drivande kraft bakom projektet KomBo tillsammans med fastighetsbolaget Järntorget.

Enligt en undersökning gjord av Fastighetsägarna i Stockholm i februari 2014 vill 47 % av de tillfrågade i åldern 18-35 år bo tillsammans med vänner/bekanta. Men bara 3% av den gruppen bor så idag.

– Om man bygger som vi föreslagit kan man både få stora sociala ytor och minskade boendekostnader, och dessutom bra kvalitét på sitt boende. Vi kan bygga dessa bostäder med hög kvalitét och klara t ex bullerkraven genom att vi placerar alla sovrum på en tyst sida.

Tanken med KomBo är förutom bra kvalitet och sänkta kostnader också att de boende ska få en social uppsida med denna typ av boende. Lägenheterna har en stor gemensam umgängesdel. Bild: Utopia Arkitekter

Privat och socialt passar många

De föreslagna lägenheterna är uppdelade i en privat del med tre – fem välisolerade sovrum om 9 kvm och flera toaletter och duschar. Utöver detta består lägenheten av ett stort gemensamt kök och allrum med individuell kyl, frys och skafferi. Totalyta för lägenheterna är 109 kvm.

Det framtagna Kombo-projektet är tänkt att ligga i Sundbyberg utanför Stockholm. Man inväntar nu kommunens framtagande av beslutsunderlag till markanvisning för att kunna komma vidare med projektet.

– Det här är inte bara ett koncept som passar unga, vi har märkt ett stort intresse från änkor och ensamstående föräldrar som tycker att denna typ av boende skulle vara perfekt för dem.

Läs mer om projektet hos Utopia Arkitekter.

Text: Hemnet-redaktionen