5 tips: förbered ditt bostadsköp på snabb marknad

Västra hamnen, Malmö. Foto: Folio

Bostadsaffärerna går allt snabbare i attraktiva områden över hela landet. På Hemnet är det vanligaste att en bostad ligger cirka 12 dagar, men i vissa områden kan det räcka med några få dagar till dess att bostaden är såld. Den nya takten ställer krav på dig som köpare att vara förberedd.

Under den senaste 12-månadersperioden fram till april 2016 gick priserna på bostadsrätter upp med 13 %, enligt Mäklarstatistik. För villor är motsvarande siffra 10 %. Inte överraskande är prisutvecklingen större i storstadsområdena och här går också bostadsaffärerna snabbare än någonsin. Med ett lägre utbud och fler köpare blir trycket hårt på de bostäder som kommer ut till försäljning. Detta beteende ställer nya krav på dig som köpare i attraktiva områden. Hemnet ger dig fem råd om vad du ska tänka på när du letar bostad i en glödhet marknad.

1. Specificera dina behov

Gör en lista för vad som är viktigt för dig i ditt boende och fundera över vad det är du verkligen vill ha. Är charm och karaktär det viktigaste, eller är det smart förvaring? Finns det saker du är villig att kompromissa med och något du inte kan tänka dig att leva utan?

2. Lär känna marknaden

Det är lätt att hoppas på att få sin bostad till ett lägre pris än vad marknaden erbjuder. Resultatet av att ha orealistiska förväntningar i förhållande till de faktiska bostadspriserna gör att bostadsletandet kan dra ut på tiden alternativt aldrig bli av. Om priserna springer iväg kanske du ska fundera över att dra ner på antalet kvadratmeter alternativt leta efter ett nytt område med lägre priser.

3. Skapa en bevakning

Det är viktigare än någonsin att hålla sig uppdaterad om vilka objekt som finns ute på marknaden. Att kolla någon gång ibland kan vara för sällan om du vill köpa bostad på en attraktiv marknad. Skapa en bevakning på de områden och bostäder du är intresserad av, Hemnet skickar då ett mail till dig med nya annonser, varje dag om du så önskar.

4. Förbered allt praktiskt

Se till att du har ditt lånelöfte i ordning innan du börjar gå på visningar. Att även ha knutit kontakt med besiktningsman och eventuella hantverkare underlättar om du snabbt vill ge dig in i en budgivning.

5. Upptäck ett nytt område

Det är kanske inte bara objektet i sig som ska stämma överens med dina behov. Området det är placerat i kan också ha oväntade för- eller nackdelar. Åk runt och ”känn in” olika områden. Hur är restiden i förhållande till ditt jobb och dina intressen? Hur ser kommunikationerna ut? Var ligger närmsta mataffär? Hur långt är det till dagis och skolor?

Under Hemnets guider hittar du fler tips kring att köpa ny bostad:

Text: Hemnet-redaktionen