Så vill svenskarna bo i framtiden

På uppdrag av Skanska utförde Sifo en undersökning om hur svenskarna vill bo – och vi önskade oss allt från fjärrstyrda tvättmaskiner till röststyrd assistans och närhet till grönområden.

Drömmer du om en grönskande takterrass, fjärrstyrd belysning eller ett bageri runt knuten? Då är du inte ensam. På uppdrag av Skanska utförde Sifo nyligen en undersökning där de tog reda på hur svenskarna vill bo i framtiden. 

– Det blev tydligt att vi efterfrågar olika typer av smart hemelektronik. Många vill ha digitala lås och kunna fjärrstyra allt från belysning och larm till tvättmaskiner och diskmaskiner. Generellt sett vill man ha lösningar som underlättar vardagslivet, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem. 

Vad man drömmer om beror på livssituation.

– Barnfamiljer vill ha praktiska hushållslösningar medan singelhushållen är mer teknikfrälsta. De vill prova lite häftigare saker, gärna röststyrd assistans som Google Home eller Amazon Alexa. Äldre efterfrågar spisvakt, där plattan stängs av automatiskt efter en timme.

I Skanskas nyproducerade bostäder hittar man redan i dag flera smarta energilösningar, som plattformar där de boende kan se hur huset presterar energimässigt. Att hemmet är miljövänligt står i fokus. Hela 92 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att det var ganska viktigt, viktigt eller mycket viktigt att boendet var hållbart och miljövänligt. 

– Många av Skanskas bostäder är Svanen-märkta. Generellt sett förbrukar producerade bostäder mindre energi och är ett bra miljöval. 

De senaste åren har delningsekonomi blivit ett populärt begrepp, och allt fler vill låna eller dela saker istället för att äga dem själva. 

– Det kommer vi definitivt se mer av. I vissa projekt testar vi att bostadsrättsföreningarna ska ha egna bilpooler, cykelverkstad och gemensamma prylar. Är det till exempel rimligt att alla ska ha varsin borrmaskin? Då är det bättre har föreningen har att några att låna ut. 

Det är inte bara prylarna som grannarna ska dela på – även de gemensamma ytorna. Gemensamma takterrasser är populära, och på dem vill man inte bara kunna ordna grillfester utan även odla.  

– I projektet Studio 256 i Göteborg finns det en bokningsbar tv-skärm på takterrassen där man kan ordna fester. I takt med att lägenheterna krymper har efterfrågan på det gemensamma ökat. Det är inte så lätt att bjuda hem tio personer till en tvåa på 45 kvadrat. Kanske gör man det bara 4–5 gånger om året. Då är det onödigt att betala för ett extra stort vardagsrum de resterande 360 dagarna.

En viktig faktor för att man skulle trivas i det nya hemmet var dock inte själva lägenheten – utan läget.

– Området runt omkring hemmet är förstås viktigt. Man vill förstås ha nära till kommunikationer, matbutiker, gym, caféer, bagerier och grönområden – men helst inte bo ovanpå en nattklubb. 

Är du intresserad av att köpa nyproduktion? Läs mer om hur du gör en trygg affär.