”Köparna går mot de lite billigare villorna”

Villor med en prislapp på över sju miljoner har rasat i pris sedan det skärpta amorteringskravet blev verklighet, det visar Hemnets statistik.

– Köparna går mot de lite billigare villorna, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Efter att amorteringskravet skärptes tidigare i år, den förste mars, har priserna på dyrare villor rasat. Hemnet har tittat på villaförsäljningar mellan den 1 mars och den 15 september 2018 och jämfört dem med motsvarande period 2017.

I Stockholms län visar siffrorna att antalet försäljningar av objekt som kostar minst sju miljoner har minskat med 24 procent mellan 2017 och 2018. I riket har försäljningar minskat med en femtedel. En följd av detta kan vara att exempelvis äldre personer inte flyttar då de inte får det pris de förväntar sig. I det långa loppet påverkar det även deras möjligheter till att ta lån.

Samtidigt som en nedgång identifierats har antalet försäljningar av villor som kostar upp till 5 miljoner kronor ökar med 5 procent i Stockholms län. I landet är de regionala skillnaderna stora, menar Staffan Tell.

– I Blekinge, där villorna kostar två-tre miljoner, där har man inte märkt av samma oro som i Stockholm, säger Staffan Tell.