Nya siffror: Fler tror på sjunkande bostadspriser

Fler av Hemnets besökare tror på sjunkande bostadspriset, det visar Hemnets köparbarometer för november. En av orsakerna till pessimismen kan vara det otrygga parlamentariska läget, det menar Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet. 

– Den stökiga parlamentariska situationen kan ha påverkat bostadsköparnas attityd, säger han i SvD:s Ekonomistudion. 

Andelen som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna har minskat till 22 procent i november från 26 procent i oktober, medan andelen som tror på sjunkande priser stigit till 30 från 26 procent.

– Resultatet är lite överraskande. Det är den största förändringen som vi har sett på länge och hänger sannolikt ihop med att Riksbanken flaggar för sin första räntehöjning på många år. Bostadsköparna förstår nu att kostnaden för att äga en bostad kommer att bli dyrare vilket dämpar prisförväntningarna, säger Staffan Tell, Hemnets presstalesperson i SvD:s Ekonomistudion.

Stort utbud på marknaden

Trots tron på sjunkande bostadspriset fanns det i oktober rekordmånga bostadsrätter till salu på Hemnet, mer exakt 22 850 objekt. Det är fyra procent mer än motsvarade period förra året.

Även om utbudet ökar i riket minskade utbudet på årsbasis i Stockholm, framförallt i innerstaden. I jämförelse med oktober 2017 var tappet sex procent.

– Det var nytt rekord, men i Stockholm är utbudet lägre än motsvarande period förra året, särskilt i innerstaden där utbudet var 10 procent lägre än i oktober i fjol. Det rekordhöga utbudet visar att vi har en trögare marknad än för ett par år sedan, även om vi alltså ser en tendens till ett minskat utbud i Stockholm och en långsam stabilisering, säger Staffan Tell.