Mäklare: Fortsatt tufft att sälja bostäder

Sex av tio fastighetsmäklare i Sverige upplever att det är svårare att sälja bostäder nu jämfört med för ett år sedan. Att bankerna blivit mer restriktiva med sin kreditgivning är det främsta skälet till att marknaden blivit trögare. Det visar en ny undersökning bland 500 fastighetsmäklare utförd av Hemnet.

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

– Vår undersökning visar att en majoritet av mäklarna tycker att det går trögare att sälja bostäder nu jämfört med för ett år sedan. Det är dock intressant att notera att andelen mäklare som tycker att det är enklare har ökat sedan vi gjorde motsvarande undersökning i maj, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

15 procent av mäklarna svarade att det har blivit enklare att sälja bostäder jämfört med för ett år sedan. Av dessa ansåg 53 procent att anledningen till att det blivit enklare är för att säljarna har mer rimliga prisförväntningar.

I bilden nedan ser du vilka faktorer mäklare pekar ut som har bidragit till att det är svårare att sälja bostäder.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan den 18 och den 22 november i Hemnets Kundportalen. Totalt svarade 504 mäklarrepresentanter på undersökningen. Kundportalen är det verktyg där mäklare, mäklarassistenter och franchisetagare administrerar sina annonser och hämtar statistik kopplat till bostadsmarknaden. 6000 mäklare har varit inloggade i Kundportalen under den senaste månaden.