Världen är närmare med KLM

Det är nära till världen, framförallt om du bor i Växjö eller Linköping. Det internationella flygbolaget KLM flyger sedan över tio år från Linköping och firade nyligen ett år i Växjö. – Det har varit ett väldigt intensivt första år, säger Martin Kotte, försäljningschef på Air France och KLM.

Foto: Carina Bergqvist

Svenskar är ett resande folk, oavsett om det innebär tjänste- eller semesterresor. Under de senaste åren har det internationella holländska flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines etablerat sig på flera mindre orter i Skandinavien.

Flyg till världen – hitta din nästa resa med KLM.

Nära till världen

För ett år sedan började KLM flyga från Växjö Småland Airport, vilket innebär ett strategiskt bra läge i ett område där det finns ett starkt och växande näringsliv. För att nå större delar av världen räcker det att ta ett KLM-flyg från Växjö och mellanlanda i Amsterdam, istället för att ta en lång biltur till Köpenhamn. – Att få tillgång till en så stor flygplats som Amsterdam Airport Schiphol öppnar upp helt andra möjligheter för människor i städer som Växjö och Linköping att resa till Amsterdam, södra Europa eller andra sidan Atlanten, säger Martin Kotte, försäljningschef på Air France och KLM.

När linjen från Växjö till Amsterdam öppnades inleddes även ett projekt tillsammans med Södra, Växjö kommun, Växjö Energi och Växjö Småland Airport med syfte att få igång tillverkning av biobränsle av resterna från den lokala skogsindustrin. KLM:s hållbarhetsarbete är starkt rotat inom företaget och biobränsle är en av de viktiga faktorer som kan minska flygindustrins klimatpåverkan. Med biobränsle kan koldioxidutsläppen från flygtrafiken minska med upp till 80 procent.

KLM:s linje mellan Växjö Småland Airport och Amsterdam är flygbolagets mest hållbara linjer då KLM årligen investerar mer än 120 000 liter i biojetbränsle, enbart på rutten.

Läs mer om KLM:s hållbarhetsarbete.

Foto: Camilla Lejon

11 år i Linköping

För 11 år sedan etablerade KLM sig i Linköping och Linköping City Airport, en satsning som i dag inneburit ett tätt samarbete mellan KLM, flygplatsen, kommunen och det lokala näringslivet. Från Linköping reser mestadels affärsresenärer, men antalet privatresenärer har ökat år för år. – Tack vare våra avgångar är det lättare och smidigare för kunder att ta sig ut i världen för att uppleva, jobba, studera och hälsa på vänner och familj. Vi har en dedikerad person på plats som är ansvarig för regionen som finns på plats för att vara nära både resebyråledet, företagen och kunderna, säger, Martin Kotte.  

Missa inte Flying Blue…

Flying Blue är KLM och Air France gemensamma bonusprogram. Samla miles oavsett om du flyger med jobbet eller privat med KLM, Air France eller något annat bolag inom SkyTeam-alliansen. Du kan också samla miles genom att boka hotell eller hyrbil. Läs mer om Flying Blue här.