Rekordmånga bostadsrätter till salu

Under vecka 20 fanns det 15 272 bostadsrätter till salu på Hemnet, vilket är innebär nytt utbudsrekord.

Staffan Tell, Hemnets talesperson, kommenterar de nya utbudssiffrorna. – Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter. Det beror på att försäljningstiderna har ökat, vilket har byggt upp ett större lager av bostäder. Samtidigt har vi haft en högre byggtakt. Statistiken för utbudet gäller visserligen succession, men nyproduktion blir ju succession senare så det påverkar säkerligen utbudet också, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Det tidigare rekordet var från vintern 2018, strax innan det skärpta amorteringskravet infördes.

– Det finns många andra tecken som pekar i en positiv riktning på bostadsmarknaden, men allt annat lika brukar ett större utbud innebära en prispress när det blir en större konkurrens för säljarna. Det finns samtidigt en press upp på priserna och nu får vi se vilken vågskål som väger tyngst, säger Staffan Tell.

En detalj som är värd att lyfta är att det framförallt är utanför Stockholm som utbudet ökar. I Stockholms län var utbudet inte på rekordnivå. – Det är utanför Stockholm som utbudet framför allt ökar. Det kan bli något att håll koll på framöver. Som det ser ut nu kommer vi att ha ett stort utbud en tid framöver, säger Staffan Tell.