Bostadspriserna ökade i maj

Både bostadsrätts- och villapriserna i riket ökade med 1 procent i maj. Prisförändringen på årsbasis är för villor oförändrat på 1 procent medan bostadsrätter ökat från 1 procent till 3 procent, enligt mätningar från Svensk Mäklarstatistik.

Ett trendbrott håller på att att växa fram på bostadsmarknaden, och det tyder på högre fart på marknaden.

– Det är ganska tydligt att köpare och säljare har börjat hitta varandra på de nya prisnivåerna. Det är en bit tillbaka till rekordnivåerna sommaren 2017, men bostadsmarknaden är mer stabil. I ett par månader i sträck har det varit prisförändringar utan minustecken, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, till Svenska Dagbladet.

Priset på bostadsrätter på riksnivå har ökat med 3 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Motsvarande siffra för villor är 1 procent. Malmö sticker ut med högsta prisökningen för både bostadsrätter och villor med en ökning på 7 procent respektive 5 procent.

Utbudsrekord på Hemnet

Under vecka 20 slog Hemnet nytt utbudsrekord, då det fanns 15 272 bostadsrätter till salu på Hemnet. Staffan Tell, Hemnets talesperson, kommenterar de nya utbudssiffrorna. – Det beror på att försäljningstiderna har ökat, vilket har byggt upp ett större lager av bostäder. Samtidigt har vi haft en högre byggtakt. Statistiken för utbudet gäller visserligen succession, men nyproduktion blir ju succession senare så det påverkar säkerligen utbudet också, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.