Hög aktivitet på bostadsmarknaden under sommaren

Under 2019 har bostadsmarknaden återhämtar sig efter ett rörigt och stundtals tufft 2018. Så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik, sedan 2014, har det aldrig tidigare sålts så många bostadsrätter en julimånad som i år.

Jämfört med juli 2018 såldes det 12 procent fler bostadsrätter i år. I Stockholm såldes det 5 procent fler bostadsrätter i juli 2018 än i fjol, vilket också var ett nytt rekord. Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, menar att psykologi ligger bakom siffrorna. – De höga försäljningsvolymerna är delvis en effekt av det höga utbudet samt att man nu accepterar läget med något lägre priser och amorteringskrav. Den främsta orsaken är nog ändå psykologisk. Vi ser att det inte längre är så många som tror på några stora nedgångar på bostadsmarknaden. Det skapar en tilltro som gör att man vågar göra affärer, jämfört med läget 2017-2018, då det var en väldigt hög osäkerhet, säger han.