Nytt utbudsrekord i augusti

Nya siffror från Hemnet visar att utbudet var rekordhögt i augusti, den högsta siffran någonsin för månaden. – Nu har vi åter ett rekordhögt utbud igen för månaden för bostadsrätter, medan utbudet av villor är en bra bit under vad det var för fem år sedan. Amorteringskraven och bankernas hårdare krav verkar ha påverkat bostadsrätter mer, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

I jämförelse med förra toppnotering som var 2018 ökade utbudet i augusti i år med 4 procent. Staffan Tell pekar på en något trög marknad som orsak till det stora utbudet.

– Man kan notera att det inte är fler nytillkomna annonser som driver tillväxten i utbudet, utan det är fortsatt den relativa trögheten på marknaden jämfört med toppåren för några år sedan. Det är längre säljtider och fler bostäder som återpubliceras, Medan utbudet av bostadsrätter fortsatte att öka i årstakt är utbudet av villor 3 procent lägre än i augusti i fjol, den tredje månaden i rad med sjunkande utbud i årstakt.

Utbudet tros ligga på höga nivåer under hösten, framförallt då bankerna sannolikt inte skulle bli mindre försiktiga, menar Tell.– Vi har också tusentals nyproducerade lägenheter som kommer ut på marknaden varje år och människor flyttar med en ganska stor förutsägbarhet, så man kan förvänta sig en viss tillväxt i utbudet över tid, säger han.

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.