Hemnets besökare bra på att sia om framtiden

Varje månad tillfrågas mellan två och tre tusen av Hemnets besökare om vad de tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden de kommande sex månaderna. Den månatliga undersökningen som nu är inne på sitt tredje år, har hittills visat sig vara en väldigt god indikator för kommande prisutveckling.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Sambandet mellan vad boende i Stockholm svarar att de tror om prisutvecklingen och den faktiska prisutvecklingen i Stockholms kommun korrelerar till 64 procent. En hundraprocentig korrelation kan ses som att respondenterna i undersökningen sammantaget vet hur den kommande prisutvecklingen blir. De fåtal månader där förväntningarna och priserna utvecklats åt olika håll tenderar gapet att korrigeras efterföljande månad.

Bra koll

Skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande priser jämfört med de som tror på sjunkande priser i Stockholm sjönk kraftigt under hösten 2017; med en botten i december samma år. Nästa tydliga nedgång av prisförväntningarna kom i samband med Riksbankens höjning av räntan i slutet på 2018. Därefter har prisförväntningarna tydligt ökat vilket även kan ses för de genomsnittliga slutpriserna i kommunen.– En förklaringsgrad på 64 procent är högt i sammanhanget och ett tydligt tecken på att Hemnets bostadssökare generellt är bra insatta i hur utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg och fortsätter. – Denna insikt innebär också att vi ett par dagar in i månaden får en mycket bra temperaturmätare på marknaden och en god uppfattning om hur priserna kommer utvecklas framöver.