Räntor från 1300-talet talar för låga räntor 2020

Bostadsräntorna blir sannolikt låga en lång tid framöver. Det visar en ny studie från Bank of England där banken studerat hur realräntorna i de mest utvecklade länderna i världen utvecklats sedan 1300-talet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Ungefär samtidigt Hundraårskriget inleds, digerdöden håller Europa i ett dödligt grepp och riddarnas unika position urholkas då armborst och kanoner ser dagens ljus inleder Bank of England sin studie. 1300-talet var en orolig och blodig tid vilket också präglade dåtidens ekonomiska förutsättningar.

I rapporten undersöks räntor efter inflation, alltså realräntor, i de mest utvecklade länderna de senaste 707 åren fram till 2018, skriver nyhetssajten Quartz. Även SBAB lyfter detta i sin rapport Boräntenytt. I genomsnitt har realräntorna sjunkit med 1,6 procentenheter per århundrade, oavsett vilken ekonomisk politik som varit aktuell för sin tid.

Tillstånd av permanent negativa realräntor

Bakom Bank of Englands rapport står ekonomiprofessorn Paul Schmelzing och han pekar på att världen kan hamna i ett tillstånd av permanent negativa realräntor. I SBAB:s Boräntenytt kommenterar SBAB:s chefekonom Robert Boije rapporten. – Ska man tro på den forskning som visar trendmässigt fallande realräntor ända sedan 1300-talet bör vi förvänta oss negativa realräntor och därmed fortsatt låga boräntor under väldigt många år framöver. Samma forskning visar samtidigt att det varit betydande variationer kring denna trend, vilket förstås är viktigt att ta höjd för.