Kraftig minskning av misslyckade bostadsaffärer

Bostadsmarknaden har på ett år gått från avvaktande och osäker till stekhet. Det säljs nu allt fler bostadsrätter och andelen säljare som misslyckas med sin affär är nere på rekordlåga nivåer. Endast 15 procent var under januari månad att plocka ner sin bostadsrätt osåld, vilket går att jämföra med 25 procent i januari i fjol.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

FEfter ett par år med stor osäkerhet på bostadsrättsmarknaden tog försäljningarna tydligt fart under fjolåret, framför allt under hösten. Denna utveckling har också fortsatt nu i början på 2020. Den minskande andelen säljare som inte får sin bostad såld kan framförallt ses som en indikation på att köpare och säljare nu lyckas mötas i större utsträckning.

Samma mönster syns även i storstadslänen med tydliga minskningar av andel misslyckade affärer. I både Skåne och Västra Götalands län låg andelen bostadsrätter som plockats bort osålda, under 10 procent i januari månad medan motsvarande siffra i Stockholms län var 16 procent.

– Vi har sett en väldigt stor aktivitet på bostadsrättsmarknaden i inledningen av året. Försäljningsvolymerna har varit rekordhöga samtidigt som utbudet minskar. Marknaden är het just nu och då får säljarna i större utsträckning bud som de är nöjda med, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.