Rekordsnabba försäljningar – framförallt i Stockholm

Det går väldigt snabbt att sälja bostadsrätter, det visar nya siffror från Hemnet. I Stockholms innerstad, där har mediantiden för en bostadsrättsförsäljning sjunkit till 12 dagar under vecka 12, vilket aldrig hänt så långt tillbaka som Hemnet har jämförbar statistik.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

En av orsakerna till de snabba försäljningstiderna tror Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, är stress hos både säljare och köpare om att komma till snabbt avslut på grund av oro för coronavirusets effekter och möjliga framtida restriktioner.– Många säljare vill nog få klart affären så snabbt som möjligt på grund av att de inte vet vad som händer framöver, om det blir fler restriktioner och nedstängningar. Då får man hellre klart affären än väntar in något extra bud för att få några tusenlappar till. Vi ser också att budpremierna sjunker, vilket stärker den tesen. Även köparna är nog stressade, då många säljer sin bostads först och sedan måste hitta något nytt, säger Erik.

Det har fortsatt publiceras många nya bostadsannonser på Hemnet, och det är enligt mäklare högt tryck på visningar. – Än så länge klarar sig bostadsmarknaden rätt bra, säljvolymerna hålls uppe och det finns en efterfrågan. Nu handlar utvecklingen mycket om oro och stress, men på längre sikt kommer den ekonomiska utvecklingen att bli viktigare. Kommer de som nu varslats snabbt tillbaka i arbete igen eller blir det en mer strukturell uppgång i arbetslösheten är det avgörande framöver, säger han.