Så mår bostadsmarknaden: ”April i nivå med i fjol”

Förväntningarna på bostadspriserna har återhämtat sig från lägstanivåerna i början av april, det visar Hemnets köparbarometer. Men hur mår egentligen bostadsmarknaden? Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, reder ut läget.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Covid-19 har vänt upp och ner på de flestas vardag, vilket inte minst påverkar bostadsmarknaden. Men påverkan har inte varit så stor som många förväntade sig, även om bostadspriserna backat några procent framförallt i Stockholm.

– Det var några veckor runt månadsskiften mars-april när marknaden var som mest nervös som antalet sålda bostadsrätter minskade jämfört med hur det sett ut tidigare år. Under de senaste veckorna har vi dock sett att försäljningsvolymerna återhämtat sig ganska tydligt. Och i april totalt sett så ligger nivån faktiskt helt i nivå med motsvarande månad i fjol, säger Erik Holmberg.

Han menar att det nu säljs i nivå med hur det brukar se ut kan ses som ett tecken på att säljarna i större utsträckning har accepterat att det är en något ny prisnivå nu jämfört med hur det var i början av året.

– Det publiceras allt färre bostäder nu. Sannolikt som en effekt av att många tidigarelade sina planerade försäljningar i början på coronakrisen. Men det är också troligt att det finns de som nu avvaktar tills dess att marknaden är lite mindre orolig.

Hemnets köparbarometer visar att bland de som planerar att köpa bostad räknar 13 procent med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, samma andel som i en extrainsatt köparbarometer i mitten av april och upp från rekordlåga 10 procent för en månad sedan.

Andelen som tror på sjunkande priser minskar till 52 procent från 53 procent i mitten av april och 56 procent i den senaste ordinarie köparbarometern.