Rekordmånga villor såldes i april

Under april månad såldes det rekordmånga villor, det visar nya siffror från Hemnet. – Vår analys är att villamarknaden påverkas mindre av den här typen av oro eftersom både köpare och säljare är mer långsiktiga, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Under april var antalet sålda bostadsrätter i nivå med april i fjol samtidigt som det såldes rekordmånga villor. Det såldes totalt 4 429 villor, det högsta antalet någonsin en aprilmånad.

En villa köper man ofta för att bo i 10-15 år och då behöver man inte oroa sig lika mycket för om priserna kommer att gå ned det närmaste året, säger Erik Holmberg.

Erik pekar också på att fler kan ha fått upp ögonen för villa som boendeform i och med att allt fler börjat arbeta hemifrån.

Ofta köper man kanske en bostadsrätt för att undvika pendling och bo centralt. Nu har det blivit lättare att jobba hemifrån och man kanske vill undvika större folksamlingar. Det är möjligt att detta på kort sikt ger en liten moteffekt mot urbaniseringstrenden, det blir intressant att följa framöver, säger han.