Förväntningarna på bopriserna fortsätter vara höga

Boprisförväntningarna bland besökarna på Hemnet något i december, men ligger fortsatt på en historiskt mycket hög nivå. Det visar Hemnets köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Staffan Tell, talesperson på Hemnet, menar att nedgången är marginell.

– Vi har en marginell nedgång, men förväntningarna är fortsatt på en hög nivå om man tittar historiskt. Vi har under hela hösten legat på rekordnivåer och vi ligger i princip kvar på den platån, säger han.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 45 procent med stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna, en marginell nedgång från 46 procent föregående månad. Andelen som tror på sjunkande priser ökar till 16 från 14 procent.

– Det är inte så märkligt att vi ser en mindre nedgång med tanke på att det har varit mycket fokus på smittspridning och covid-19 i media, men det går inte alls att jämföra med de rörelser vi såg under våren. Då var osäkerheten större på så många plan. Vi har mer information nu och många såg hur robust bostadsmarknaden var i den tiden av osäkerhet, säger Staffan Tell.