Lutar åt att amorteringskravet återställs i augusti

Amorteringskravet för bolånetagare kommer tillbaka efter sommaren, det säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i en intervju med Dagens Nyheter. – Som jag tycker i dag så bör det vara den 31 augusti som de återställs, säger han.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

different house in winter in Sweden

I våras, efter att coronapandemin slagit till mot Sverige, beslutade Finansinspektionen (FI) att tillfälligt släppa på amorteringskravet. Syftet till beslutet var att svenska hushåll behöver använda pengar till annat under coronakrisen.

I en intervju med DN säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen att ett beslut kommer att fattas ”tidigt under våren”. Orsaken till att det lutar åt att amorteringskravet återställs den 31 augusti är att bostadsmarknaden är stark och utlåningen till hushållen fortsätter i snabb takt.