Rekordhögt utbud av ettor på Hemnet

Utbudet av ettor nådde en ny rekordnivå i augusti, det visar data från Hemnet. Utbudet har trendmässigt ökat sedan mitten av 2017.

Gör som 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, pekar ut två orsaker till det höga utbudet.

– Det rekordhöga utbudet beror på två saker. Dels har vi haft en trend med ett ökat utbud sedan 2017, som mest sannolikt hänger ihop med amorteringskraven, dels har vi pandemin som fått många att söka större bostäder, säger Erik Holmberg i en intervju med DI.

Augusti är vanligtvis den månad på året då allra flest ettor är till salu på Hemnet. I augusti i år fanns det 4 744 ettor till salu på Hemnet, vilket innebär en ökning med 15 procent jämfört med augusti 2020. A

– Det kommer ut många ettor till salu och de går långsammare att sälja än tidigare, vilket bygger upp utbudet, säger Erik Holmberg.

Ökat sedan 2017

Utbudet av ettor har alltså ökat trendmässigt sedan mitten av 2017. Mätt som ett tolv månaders glidande medelvärde, som jämnar ut de stora säsongsvariationerna, fanns det åren före 2017 drygt 2 000 ettor till salu varje månad på Hemnet. Detta har sedan stigit successivt och för att nu vara över 3 500, alltså en uppgång med närmare 70 procent.

Det beror mest sannolikt på amorteringskraven, som slår hårdare mot ensamma låntagare. Det ger en lägre köpkraft och minskad efterfrågan, säger han.

Han tror att mindre lägenheter kan få en revansch om pandemin börjat ta slut.

– Om saker och ting börjar återgå till det normala igen kan man tänka sig att den ökade efterfrågan på större boyta också avtar, vilket skulle vara till fördel för enrummare. Dessutom kan fler yngre komma tillbaka i jobb igen, vilket kan leda till ett uppsving för ettor, säger Erik Holmberg.