Villamarknaden i Stockholm väntas bli trög

Stockholmsmarknaden för villor spås bli trög i höst, det menar Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet. Utvecklingen liknar bostadsrättsmarknaden för ett år sedan då priserna i Stockholm backade med drygt åtta procent. 

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev, klicka här.

Hemnet har tittat närmare på utbud och försäljning av villor i Stockholmsregionen. I juli månad 2016 fanns 711 villor utannonserade på Hemnet, 2017 var siffran 823. I juli i år var utbudet hela 1,342 villor.

– Det verkar finnas ett glapp prismässigt mellan köpare och säljare – de kommer inte överens, säger Staffan Tell, taleperson för Hemnet.

Antalet dagar villannonserna ligger på Hemnet innan de tas bort har också ökat mellan 2016 och 2018. 2016 låg en villa i snitt ute 28 dagar, i år var siffran 43.

– Man ser att det är ett utbud som byggs på. Det är en betydligt större andel affärer som inte går i lås. 659 annonser togs bort från marknaden, men bara 262 av dessa var sålda, säger Staffan Tell.

Tell menar att Stockholmsmarknaden kan bli trögflytande framöver, bland annat på grund av det skärpta amorteringskrav som trädde i kraft tidigare i år. I och med att amorteringstakten ökat för hushåll med stora skulder har det slagit hårt mot storstadsmarknaderna där priserna är högre.

– Frågan är hur uthålliga de här villaägarna är. Hur mycket prispress det blir under hösten – det återstår att se, svarar Tell.