bygg-altan-med-k-rauta

Steg för steg – så bygger du en altan

Drömmer du om ett trädäck där du med kaffekoppen i handen kan möta morgonsolen? Eller hemsöker altanens slitna golv dig? Oavsett vad så kan du fixa det på egen hand. I den här artikeln har vi tillsammans med K-Rauta tagit fram tips på hur du bygger en altan eller fräschar upp den befintliga.

Det är enklare att bygga en altan eller trädäck än vad de flesta tror. Innan du börjar sätta skruvarna i träet finns det några detaljer som är värda att vara extra noggrann med. Först och främst är det viktigt att kolla med byggnadsnämnden i din kommun kring bygglov. Reglerna skiljer sig mellan olika kommuner och det kan var så att det för din kommun inte krävs bygglov. Kolla med kommunen för säkerhetsskull så slipper du eventuella bekymmer.

Hitta produkterna för din uteplats – klicka här.

Även om det rycker i skruvdragarfingret så krävs det mer planering innan det är dags att bygga. Tre saker är värda att lyfta lite extra, när du har dessa delar på plats återstår bara en sak – att börja bygga!

Behöver du hjälp med planeringen? Boka en tid med K-Rautas projektplanerare.

Titta på filmen ovan för att få tips från K-Rautas erfarna personal.

1. Konstruktionen

Hur vill du att din altan, uteplats eller trädäck ska se ut? Stödpunkter mot mark, sätta ramverket och montera tralldäcket. Som med bakning, husbyggen och mycket annat i livet börjar man nerifrån och jobbar sig upp. Den första delen handlar alltså om att sätta en ordentlig grund, sedan bygger du reglarna som håller uppe själva altandäcket och till sist börjar du lägga själva däcket.

Hitta produkterna för din uteplats – klicka här.

Börja med stabil grund, då blir resten av jobbet mycket lättare.

2. Storleken och placeringen

När du planerar utformningen tänk efter hur exempelvis solens strålar når området, hur det blåser och hur mycket insyn det blir. Tänk på altanen som en förlängning av huset.

När uteplatsen väl står färdig kan hela familjen njuta av den.

3. Material

Att bygga i Sverige handlar om att anpassa sig efter fyra årstider av väldigt skilda karaktärer. Därför är det bra att använda tryckimpregnerat trä av god kvalitet som är anpassat till det hårda utomhusklimatet i Sverige. Det generella rådet är att köpa tryckimpregnerat trä av god kvalitet som är anpassat till vårt hårda utomhusklimat här i Sverige. Det finns två träskyddsklasser att hålla koll på: NTR/A och NTR/AB.

Hitta produkterna för din uteplats – klicka här.

Det finns annat virke att använda om du vill att din altan ska sticka ut. Ett virke som åldras vackert är sibirisk lärk, andra material som vuxit i popularitet är OrganoWood som är en miljöklassad silvergrå trall, komposittrall som är helt underhållsfri, ThermoWood som har bra rötskydd och hardwood – till exempel Kirai – som är helt giftfritt. Kontakta K-Rautas Projektplanerare så hjälper de dig att hitta rätt virke. Klicka här för att boka en Projektplanerare.

Trä som tål svenskt väder underlättar underhållet av din uteplats.

4. Håll ytorna fräscha

Ett trädäck eller en altan kräver skötsel. Träytorna får utstå allt från hällregn, iskalla vintervindar till intensiva solstrålar. Det gör såklart att träet slits, men det går att med några enkla knep hålla träet fräscht. I de flesta fall räcker det att rengöra och olja om vartannat år, men det går att göra oftare.

Slipa och olja träet för att ge dett nytt liv.

Det första steget är att rengöra alla ytor. Smuts sätter i träets yta men det går att enkelt ta bort med vatten, såpa och en skurborste. Om smutsen sitter hårt använd terrasstvättmedel, var noga med att följa rekommendationerna för det medel du använder. När du är klar med rengörandet och träet har fått torka några dagar behöver slipa ytan lätt. Glöm inte att torka bort allt slipdamm.

Olika färger

Många vill behålla träets naturliga karaktär och använder därför olja för att skydda och fräscha upp träet. Det är en enkel process där oljan stryks på – i samma riktigt som ådringarna i träet – tills träet är mättat.

Om du däremot vill ha träets struktur kvar men en annan färg, då kan du välja att lasera ytorna. Lasering färgar träet samtidigt som det ger ett bra skydd mot slitage. Själva utförande är samma som att olja träet, men tänk på att fler lager av lasyren ger en mörkare nyans.

Hitta produkterna för din uteplats – klicka här.

Checklista: Det behöver du för att bygga en uteplats eller altan

– Spade
– En kap- och gersåg
– Skruvdragare
– Hammare
– Tumstock och penna
– Vinkelhake och vattenpass
– Kniv och linor


Detta är en annons från K-Rauta. Se hela K-Rautas sortiment här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *