Renovering: rätt för bostaden men risk för skilsmässa?

5 tips: så får du bästa pris för din bostad

Hemligheterna bakom en lyckad bostadsaffär

Hur får man ut absolut bästa pris för sin bostad vid försäljning? Hur maxar man värdet när det är dags att flytta? Och vilka renoveringar ger mest värde för pengarna? De flesta vill förstås ha ut så mycket som möjligt av sin försäljning – och det finns faktiskt några välbeprövade knep för att lyckas med sin bostadsaffär.

Ramin Jahangiri har blivit korad till Årets Mäklare inom Fastighetsbyrån två år i rad. Under de senaste fyra månaderna har 25-åringen dragit in provisioner på miljontals kronor genom sina smarta bostadsförsäljningar och siktar återigen på att överträffa sig själv som en av Sveriges absolut bästa mäklare. Vi vände oss till Ramin och frågade: hur man rustar sin bostad bäst för att uppnå den största värdeökningen? Vilka investeringar är värda att kosta på sig kontra vad man får tillbaka vid en försäljning? Ramin avslöjar hemligheterna som varje säljare borde veta inför en lyckad bostadsaffär.

1. Sminka upp ditt kök – Byt beslag och lacka om luckor
Ett trivsamt kök är A och O. En enkel lösning för att ge köket en ansiktslyftning till ett bra pris är att byta ut befintliga beslag. Mässing är en av de absolut hetaste trenderna just nu och ger köket en helt ny känsla. Är luckorna slitna bör de lackeras om, då man kan få ett välanvänt kök att kännas som nytt. Grått är det nya vita och en ljus- eller mörkgrå nyans ger luckorna en lyxigare känsla. Stor förändring för liten peng alltså!

2. Riv ut plastmattor – Ta bort det unkna
Kommer man in i en bostad med plastmattor får köparen direkt känslan av att här behöver ALLT renoveras, vilket kan skrämma iväg många intressenter. Plastmattor drar ner priset markant, så nytt golv är ingen dum idé. Även fula eller trasiga trägolv kan man kosta på en slipning för att få till en bra värdeökning.

3. Måla om – plötsligt känns allt nytt
Att måla om väggarna är en relativ billig åtgärd som ger väldigt stort resultat. Återigen är ljusgrått och mörkgrått attraktiva färger som ett alternativ till det lite “tråkigare” traditionella vita, samtidigt som det är neutralt. En hyfsat enkel åtgärd som ger stor utdelning.

4. Planlösning och förvaring – gör lägenheten ”större”
Skapa en 2:a av din 1:a! Har man en liten lägenhet bör man försöka optimera lägenhetens planlösning med hjälp av en extra vägg, eller förse lägenheten med platsbyggd förvaring. Det som tidigare varit en lägenhet för en ensamstående kan nu bli aktuellt för ett par. Två plånböcker väger tyngre än en, vilket ger säljaren klirr i kassan.

5. Byt badkaret mot tvättmaskin
I nya lägenheter är tvättmaskin numera en standard. Om din lägenhet saknar detta är det en liten extrakostnad, som sedan väger tungt för intressenterna Om lägenheten har ett badkar men saknar tvättmaskin, är det värt att offra badkaret för att prioritera tvättmöjligheter i bostaden.

Många hoppas naturligtvis på att få mer än utgångspriset vid en försäljning och statistiken pekar på att detta generellt också stämmer. Samtidigt påpekar Ramin att en renoverings påverkan på priset kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man säljer. I storstadsregionerna Stockholm och Göteborg kan man i snitt räkna med ett prispåslag på runt 10-12 % i förhållande till utgångspriset på en bostadsrätt. Ett sista avslutade tips från Ramin, en tung parameter som påverkar köparen under visningen mer än man tror:
– Doften. En god, fräsch doft ska man inte underskatta, konstaterar Ramin.

Prisökning i förhållande på utgångspris på sålda bostadsrätter.
Källa: SBAB