”Vi vill göra bostadskarriär!”

Ditt barns första egna bostad – genvägarna du inte visste fanns

Vill du att barnen ska bo hemma för alltid? Då behöver du inte läsa det här. För er andra: det finns en hel del olika sätt att optimera chanserna att slippa ha barnen boendes hemma tills de är 40. Här är tipsen till dig som vill säkra dina barns framtid utan några stora pengar på banken.

Det blir allt tuffare att ta sig in som förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Många väljer därför att bo kvar hemma längre alternativt skaffar sig dyra hyreskontrakt – vilket gör det ännu svårare att spara ihop till en egen kontantinsats. Hur ska man som förälder spara, tänka och planera inför sitt barns flytt, även när det är många år kvar?

bospar2

Nedan hittar du 6 olika exempel som vart och ett visar hur snabbt du sparar ihop 300 000 kronor, dvs kontantinsats för en lägenhet för 2 miljoner kronor, om du sparar 1000 kronor i månaden.

 1. Pengar i madrassen
  Ett välbeprövat gammalt knep som har visat sig vara ganska ineffektivt.
  Spartid: 25 år
 2. Sparkonto
  Med dagens låga ränta så ger det precis lika lite avkastning som att spara pengar i madrassen. Tiderna kan givetvis förändras, men inte heller ur ett långsiktigt perspektiv är detta ett sparande att rekommendera.
  Spartid: 25 år
 3. Sälj bilen
  Friheten har sitt pris, men den frihet bilen ger dig kan vara dyrare än du tror. En 10 år gammal Golf som körs 1500 mil om året kostar 3000 kronor i månaden. Skulle du istället spara dessa pengar i barnets bospar så har du fått ihop
  300 000 kronor på bara 8 år och 4 månader.
  Spartid: knappt 9 år
 4. HSB bospar
  Väljer du HSB bospar får du visserligen förtur på HSB:s nyproducerade lägenheter när det är dags att köpa. Här får du 0,05% ränta, vilket gör att du behöver 24 år och 11 månader för att spara ihop till kontantisatsen. Nackdelen om man sedan vill köpa en nyproducerad lägenhet är att månadsavgiften oftast är dyrare än i äldre lägenheter.
  Spartid: ca 25 år
 5. Kapitalförsäkring och investeringskonto
  Investerar du ett månadsspar i en kapitalförsäkring eller ett investeringskonto lever pengarna visserligen sitt eget liv styrt av börsen, men historiskt sett har börsen varit att lita på. Här kan du få en avkastning på runt 6 %. Det betyder att det endast tar 15 år och 5 månader att uppnå resultatet.
  Spartid: 15,5 år
 6. Spara inte alls
  Många har inte råd att spara till sina barn, och vissa väljer att låta dem spara ihop till sin egen insats själv, då det blivit vuxna. Enligt ett räkneexempel från Konsumentverket kostar en 20 åring som bor kvar hemma 4190 kr mindre i månaden än en 20-åring med eget boende. Skulle barnet från 20 års ålder ta mellanskillnaden, alltså det de tjänar på att bo kvar hemma, och spara till sitt eget boende skulle de ta dem 6 år att spara ihop till samma kontantinsats och därmed kunna flytta hemifrån vid 26 års ålder.
  Spartid: 6 år

Slutsats
Det snabbaste sättet att spara ihop till kontantinsatsen utifrån ovanstående exempel är att 20-åringen gör det själv på de intjänade pengarna av att bo kvar hemma så länge som möjligt. Vill föräldrarna däremot få ungen att flyga ur boet tidigare än så, är bästa rådet enkelt: sälj bilen!

bospar1

Vi avslutar med att prata med Sharon Lavin, familjeekonom på Ikano Bank. Hon bekräftar att det finns flera sätt att förhålla sig till barnens sparande och att viktigaste att man bestämmer sig för vilken strategi man vill gå efter, oavsett hur mycket eller lite man kan spara. Att låna upp pengar på sitt redan befintliga boende vill hon inte råda någon att göra utan hennes bästa råd är enkelt.
– Ha så låga utgifter som möjligt för att få mer över till sparande. Om man som förälder äger sin bostad, men har dåligt med pengar i handen och ändå vill hjälpa sitt barn, är ett alternativ att byta sin egen bostad till något mindre. Då kan man dela vinsten med barnet som då har möjlighet att använda pengarna som kontantinsats.

 

SNABBFAKTA OM SPARANDE TILL BARN:

 • Sparande till barn har minskat med 12% sedan 2012
 • Föräldrar som sparar till sina barn avsätter i snitt 452 kronor per månad och barn.
 • Det sparas mest till ensambarn, i snitt 539 kr per månad.
 • De med två barn sparar i snitt 417 per månad till sina barn.
 • Andelen som inte sparar alls till sina barn ligger på 15%.

Källa: Konsumentverket, Swedbank, Länsförsäkringar