Innan du flyttar in i hus – lönsamma tips från energiexperten

Du har vunnit budgivningen och blivit husägare. Det är nu du ska ta chansen att se över din energianvändning och spara upp till 5 000 kronor per år.

När du flyttar in i hus får du plötsligt själv ansvaret för allt som har med värme och elanvändning att göra. Då finns det ett antal enkla åtgärder du kan göra för att minska dina energikostnader. Vattenfalls energiexpert Lars Ejeklint tipsar om de viktigaste energisparåtgärderna du kan göra när du flyttar in i ett hus.

Täta fönstren

– Täta fönstren. Det kostar en tusenlapp och du sparar 500 kronor per år, så den kostnaden tjänar du snabbt in, säger Lars Ejeklint.

Håll koll på temperaturen

Sätt dig in i hur värmesystemet fungerar och ställ in efter dina behov.

– Du vet inte vad den som bodde innan ville ha för temperatur. Ta inte för givet att det är rätt temperatur för dig. En tumregel är att en grads sänkning ger dig en kostnadsbesparing på fem procent, säger Lars Ejeklint. Gå gärna en runda i förråd, garage och andra utrymmen som du inte vistas i så mycket. Där kan du ställa in en lägre temperatur.

39_termostat
Se till att reglera värmen med hjälp av termostaten.

Installera vattensparventiler

I ett eget hus betalar du för varmvatten, något som kanske ingår i avgiften om du bor i lägenhet. Varmvatten står för ungefär en fjärdedel av totala energikostnaderna.

– Du kan spara upp till 2 400 kronor per år bara genom att byta till sparventiler i duschen, tvättstället och kranen i köket, en investering som inte kostar mer än 500 kronor, säger Lars Ejeklint. Det finns också mycket pengar att spara genom att duscha kortare.

Täta vitvarorna

Andra energiförbrukare att hålla koll på är vitvarorna.

– Ta en titt på kyl och frys. Är det bra tätningslister på dörrarna? Med dåliga tätningslister står kyl och frys och går hela tiden, då kan du spara mycket energi genom att byta lister, säger Lars Ejeklint.

39_vitvara
Dina kylskåpsdörrar kanske är slitna, kolla tätningarna.

Luftvärmepump

Om du inte har fjärrvärme är det bra att se över ditt värmesystem. Ofta kan du jag minska kostnaderna genom en bergvärmepump eller luftvärmepump.

Se över ditt elavtal

När du bor i hus använder du ofta mer el än i en lägenhet. Därför blir det extra viktigt att du tecknar ett elavtal som är anpassat till ditt nya boende.

– Använd sedan ditt energibolags möjligheter att gå in på nätet och följa din elförbrukning. Är du elnätskund hos Vattenfall kan du följa din användning per timme, säger Lars Ejeklint.

Med de här enkla åtgärderna för att minska din energianvändning får du mer pengar över till annat.

Läs mer om hur du lever energismart