Smarta tips för svalka i sommarhettan

Äntligen är sommarvärmen här – och plötsligt längtar du efter lite svalka. Det finns mycket du kan göra med enkla medel för att hålla hettan stången.

När det är varmt är det frestande att öppna dörren på vid gavel för att vädra ut. Men om luften ute är varmare än inne får det motsatt verkan. Undvik därför att vädra dagtid en het sommardag.

Vädra på natten

– Utnyttja att det är kallare nattetid och ha öppet korsdrag innan du går och lägger dig. Då har du sval luft inomhus inför nästa varma dag. Vädra gärna från den kallare skuggsidan, säger Martin Normark, Energiexpert på Vattenfall.

Fäll ut markisen

Ett sätt att skydda mot värmen är att ha fördragna gardiner dagtid när solen skiner. Då blir det svalare när du kommer hem. Ännu effektivare är dock att fälla ut markisen, då stoppar du strålningsvärmen redan innan den når huset.

Stäng apparater

Alla elapparater alstrar värme när de är igång och ofta också lite värme när de är stand by-läge.
– Stäng av elapparater som står på i onödan. De genererar värme och drar dessutom energi utan att du har nytta av det, säger Martin Normark.

Fläkt

Om du ändå tycker att det är för varmt inomhus kan du skaffa en bords-, golv- eller takfläkt. De kyler inte ner luften och temperaturen blir inte lägre. Däremot gör luftrörelserna att det känns svalare och skönare. Kombinera gärna luftfläkten med att hänga upp ett fuktigt tygstycke i luftströmmens väg. Det driver på en vattenavdunstning som sänker temperaturen. Tänk på brandfaran så att du inte täcker över fläkten.

Luftvärmepump som kyler

En luftvärmepump ger värme på vintern, men den är även en effektiv luftkonditioneringsanläggning på sommaren. Var uppmärksam på att den kan ge klimatkyla automatiskt även om du inte avsett det, när den står i autoläge. Ibland kan de vara bättre att kyla till exempel sovrummet med en separat klimatanläggning, istället för att kyla hela huset via värmepumpen.

Läs mer om luftvärmepumpar på Vattenfalls hemsida