Solceller laddar mobilen i sommar

Vi har vant oss vid ett bekvämt liv omgivna av mobiltelefoner, radioapparater och andra elprylar. Vattenfalls Energiexpert tipsar om hur du håller elprylarna igång när du har långt till närmsta eluttag.

På sommaren är vi på resande fot, ute i skärgården, campar, är på fjället.

– Den senaste tidens utveckling mot billigare och effektivare solceller har inneburit en revolution för tillgången till el när vi är ute i naturen, säger Jörgen Eriksson, Energiexpert på Vattenfall.

Universalladdare med solceller
– Ofta klarar du dig bra med en universalladdare med solceller och batteri. Ha den stående i solen så är den alltid redo att via USB ladda allt från mobiler och surfplatta till GPS och spelkonsoler, säger Jörgen Eriksson.

Solceller fungerar bäst när det är strålande sol och blå himmel, men även en ljus mulen dag ger laddning. I reserv kan du ha en powerbank till mobilen så att du alltid har kraft att ladda den om solen inte skulle räcka till. Det finns många modeller att välja på.

– Att ha en laddad mobiltelefon är inte bra en fråga om bekvämlighet, det är lika mycket en fråga om säkerhet att vi kan få tag på hjälp om olyckan skulle vara framme, säger Jörgen Eriksson.

Solcellsdrivet sommarprat
Ett tips för att inte missa sommarpratarna är att ha en laddningsbar radio med solceller. En sådan ger dig mellan fem och tio timmars speltid på full laddning. Ofta kan de laddas både via solceller och USB, ibland kan du även ladda batteriet med en vev.

Ficklampor och trädgårdsbelysning
Kombinationen snål LED-belysning och effektiva solceller innebär att du får ut många timmars belysning av en dags solsken. Det har utmynnat i ett stort utbud av solcellsdriven belysning i allt från ficklampor till trädgårdsbelysning som lyser upp ljumma sensommarkvällar.

Hitta smarta solcellsprylar i Vattenfalls Energibutik