Fast eller rörligt elavtal?

Fast eller rörligt elpris? Det är en smaksak. Det viktigaste är att du gör ett aktivt val, annars riskerar du att få ett dyrt anvisningsavtal.

– Rörligt kan bli billigare på sikt, men då får du vara beredd på att kostnaderna plötsligt kan skjuta i höjden. Vill du ha kontroll på dina kostnader väljer du fast, säger Anna Johansson på Vattenfall.

Idag har de flesta rörligt pris på sitt elavtal och det har också legat lägre än fast pris de senaste åren.

– Eftersom det varit låga priser under de senaste åren har människor glömt bort att priserna kan gå upp. Om du har eluppvärmd villa kan du få betala väldigt mycket under enstaka månader om det blir toppar i elpriset under vintern, då kan vet vara bra att överväga fast elpris, säger Anna Johansson.

Viktig att välja

Om du inte har valt elleverantör är det troligt att du har ett anvisningsavtal. Det kallades tidigare Tillsvidarepris och är det avtal du får om du inte själv har kontaktat ett elbolag och därmed inte har kunnat godkänna några avtalsvillkor. Det är ofta det minst fördelaktiga avtalet, därför ska du alltid ta kontakt med en elleverantör och se till att du gör ett aktivt val.

Hur viktigt är det att jag väljer elbolag och byter när priserna ändras?

– Bor du i lägenhet finns inga stora summor att spara på att jaga elbolag. Välj ett bolag du har förtroende för och som ligger bra i pris, sedan kan du kolla någon gång emellanåt, säger Anna Johansson.

Bor du i villa förbrukar du mer energi och möjligheten att spara är större, men där påverkas elräkningen mycket av din förbrukning. Hur länge du duschar och vilken temperatur är minst lika viktigt för din elkostnad som vilket bolag du har.

Jämför elpriserna rätt

När du jämför elpriser på olika jämförelsesajter handlar det oftast om kampanjerbjudanden. Då måste du ställa dig frågan: Vad händer när erbjudandet går ut?

– Det finns jättebilliga avtal på tre till fyra månader. Där är det viktigt att ta reda på vad som händer när dessa månader går ut. Då kan du få en helt annan avtalsform med ett helt annat elpris, säger Anna Johansson.

Stirra dig inte heller blind på priset per kilowattimme.

– En del bolag har lågt elpris, men sedan har de så höga andra avgifter att det i slutändan blir dyrare för dig. Du måste alltså väga ihop vad elkostnaden blir för dig totalt med både elpris och avgifter, säger Anna Johansson.

Titta på det jämförpris per kWh som måste anges, där har hänsyn tagits till alla kostnader så att du får ett pris som är jämförbart mellan olika avtal och olika leverantörer.

Många kraftbolag har även kombinationer av fast och rörligt pris, som till exempel vintersäkring där du med rörligt pris har fast pris under de kallaste vintermånaderna, då det rörliga priset brukar vara som högst. Lagom till våren får du rörligt pris igen.

Läs mer om elavtal på Vattenfall.se

Så förbereder du flytten på bästa sätt.