Välj rätt lampa

Det har blivit allt mer att välja på när du ska köpa lampa. Håller du reda på begrepp som lumen, färgtemperatur och några till så får du idag en lampa som ger dig behaglig belysning med en bråkdel av den energiförbrukning som en gammal glödlampa hade.

Nya LED-lampor och lågenergilampor förbrukar mycket mindre energi än den gamla glödlampan gjorde. Men många värjer sig mot LED- och lågenergilampornas kallare färgåtergivning. Den är dock delvis historia. Idag finns mängder av fullgoda energisnåla lampor som ger en behaglig belysning.

Trenden pekar på att LED lampan i kraft av sin låga energiförbrukning kommer att ersätta såväl lågenergilampor som halogenlampor. En del handlare har redan idag tagit bort allt utom LED-lampor ur sitt sortiment. Vi guidar dig genom fördelar och nackdelar med några olika typer av lampor.

LED-lampor

En LED-lampa, även kallad lysdiodlampa, är det energieffektivaste valet. Den använder ungefär 80 procent mindre energi än en gammaldags glödlampa. Du kan använda den i alla sammanhang där du har glödlampor, men även i spotlights och dekorationsbelysning. Om du är noga med färgåtergivningen väljer du en lampa med ett Ra-värde större än 90 (en glödlampa har 100). Titta även på hur många Kelvin lampan har. Lägre Kelvin innebär ett varmare ljus och högre Kelvin ett kallare ljus. Välj Kelvin under 3 000 K om du vill ha ett varmare allmänljus och kring 4 000 K om du vill ha ett ljus lämpligt som arbetsbelysning.

+ Låg förbrukning
+ Lång hållbarhet 
+ Tänder snabbt 

– Dyra i inköp, men blir billigare i längden för att de har så lång hållbarhet
– Färgåtergivningen på vissa lampor, den har dock blivit bättre de senaste åren om du väljer rätt lampa
– Dimbara lampor finns, men de dimmar inte lika bra som glödlampor eller halogenlampor

Lågenergilampor

Lågenergilampor kan användas i alla vanliga skruvsocklar där du tidigare hade glödlampor.

+ Billigare i inköp än LED
+ Drar mindre energi än glödlampor och halogenlampor, men inte lika lite som LED-lampor

– Kortare livslängd än LED
– Innehåller kvicksilver
– Ej dimbara
– Är på sikt på väg att fasas ut ur handeln

Halogenlampor

Halogenlampor är vanliga i spotlights, bland annat beroende på en behaglig färgtemperatur och att de är dimbara. De utvecklar dock en hög temperatur och drar betydligt mer energi än både lågenergilampor och LED-lampor.

+ Dimbara
+ Behaglig färgtemperatur

– Inte lika snåla som lågenergilampor och LED-lampor
– Blir mycket heta
– Är på sikt på väg att fasas ut ur handeln

Så stark lampa behöver du

Glöm Watt och börja prata Lumen. På glödlampans tid valde vi lampa efter dess watt-tal (W). Med de nya alternativen till glödlampan fungerar inte watt längre som jämförelse. Lumen (lm) är ett mått på ljusflödet som beskriver lampans strålning i alla riktningar och visar hur effektivt en ljuskälla producerar ljus.

Läs mer om hur du väljer rätt lampa