Ta bort fukten så slipper du mögel

På hösten ökar risken för fuktskador och mögel i våra hem. Vinden, källare och krypgrunder är särskilt utsatta. Med fuktmätare och luftavfuktare kan du skydda dig.

På sommaren är det sällan problem med fukt, men när hösten kommer, då ska du se upp. Vid högre fukthalter börjar mögel trivas.
– Bor du i villa så är krypgrund och vind klassiska ställen. Sedan ska du även vara uppmärksam på ställen där du har lägre temperatur som till exempel garage, säger Martin Normark, energiexpert på Vattenfall.

Hur vet man att man har problem?
– Har du svartmögel kan du se det direkt med blotta ögat, men då har du redan fått det. För att undvika mögel gör du en fuktmätning för att se var risken finns så att du kan förebygga, säger Martin Normark.

Relativa luftfuktigheten bör ligga under 70 procent i rumstemperatur, då trivs inte mögel. I kallare utrymmen gäller andra värden.

Den relativa luftfuktigheten kan du enkelt mäta själv med en luftfuktighetsmätare som du hittar ute i handeln.
– Mät de tider på året då det är som mest fukt, till exempel på hösten, då det är regnigt och surt och temperaturen börjar falla, för krypgrunden kan våren vara den mest kritiska tiden säger Martin Normark.

Mät framför allt på vinden, i krypgrunden, i källaren och i utrymmen där du har kallare än rumstemperatur till exempel förråd och garage. Krypgrund innebär att du har ett utrymme mellan botten på huset och marken.

Använd luftavfuktare

Om du upptäcker att du har för fuktigt i något utrymme så kan det åtgärdas med en elektrisk luftavfuktare. Det finns även billigare varianter som kallas torrboll, men de är inte lika effektiva och du måste komma ihåg att se efter dem annars blir de verkningslösa.

När du väljer luftavfuktare finns det några detaljer du bör titta extra noga på.

  • Vattentankens volym
  • Ljudnivå
  • Kapacitet i kyla

En luftavfuktare har en tank där fukten från luften samlas upp som vatten. När tanken är full slår luftfuktaren av. Det kan bli upp till en liter per dag om det inte är extremt hög luftfuktighet. Så du bör ha åtminstone tre liters tank för att inte behöva tömma den alltför ofta. Ett bra alternativ är att ansluta luftavfuktaren genom en slang till en golvbrunn, då slipper du tömma den manuellt. Ta i så fall reda på om den luftavfuktare du är intresserad av har möjlighet att ansluta en slang.

Buller är en annan viktig egenskap att titta efter, eftersom luftavfuktaren kommer att stå på i ditt hem. Du kan hitta luftavfuktare med ljudnivåer under 50 dB.

Om du ska använda luftavfuktaren i utrymmen som är kallare än rumstemperatur kan det skilja mycket mellan olika märken och modeller. En del arbetar bra även i kallare utrymmen, andra gör det inte. Jämför gärna genom att läsa tester från till exempel Energimyndigheten och Råd&Rön.

Läs mer om luftavfuktare på Vattenfall.se – Vattenfalls Energibutik