Slösa på juleljuset med gott samvete

Låt den gamla julbelysningen ligga kvar i jullådan och köp LED-belysning. Då kan du låta ljuset flöda dygnet runt och ändå förbruka mindre än du gjorde med din gamla belysning.

En gammal julgransbelysning med 16 lampor förbrukar lika mycket el som 250 meter ljusslingor med totalt 1500 LED-lampor.

– Att snåla med belysning för att spara el är inte längre intressant, byt all julbelysning till LED så kan du låta ljuset flöda, säger Jörgen Eriksson, energiexpert på Vattenfall.

Hela julen för en femkrona

Det kostar dig ungefär fem kronor i el om du slår på en ljusslinga med 120 LED-lampor första advent och låter den lysa oavbrutet till tjugondag Knut. Gör du samma sak med en gammal ljusslinga från jullådan får du betala omkring 80 kronor i el för hela julen, och då får du ända bara ljus från 20 lampor.

Räknar du in adventsstakar, julstjärnor och annan julbelysning blir skillnaden ännu större mellan dina gamla glödtrådslampor och ny belysning med LED. LED-belysning kostar några tior i elkostnad för en hel jul, att jämföra med flera hundra kronor för äldre belysning med glödtråd.

– Spara på rätt saker. Byt ut gammal teknik och var generös med led-lampor så kan du låta ljuset flöda med gott samvete. Vill du spara energi är det varmvatten och uppvärmningen som gör största skillnaden, det är där du hushålla, säger Jörgen Eriksson.

Så har vi räknat:

  • Belysningen tänd dygnet runt i 46 dagar
  • Gammal julgransbelysning 16 lampor a 3 W, totalt 48 W
  • Gammal ljusslinga 60 W
  • Ljusslinga 18 meter med 120 LED-lampor, totalt 3,6 W
  • Elkostnad 1,2 kr/kWh