Tjuvsäkra hemmet inför semestern

Jul, höst- och sportlov, sommartid och midsommar. Då passar inbrottstjuvarna på när de vet att många är bortresta. Men det finns sätt att göra det svårare för tjuven. Ett av polisens tips är att göra så att huset ser bebott ut.

smartplug
Med t.ex. en Smartplug kan du fjärrstyra belysningen i hemmet och på så sätt skrämma bort inbrottstjuven.

Idag har du stora möjligheter att få huset att se bebott ut. Förr kunde du ställa en timer som slog av och på lampor vid vissa tider varje dag, något som blev lätt att genomskåda. Idag kan du med smart elektronik schemalägga belysning och apparater, som till exempel radio eller tv, så att de slår av och på olika tider för olika dagar. Du kontrollerar allt via mobilen och du kan till och med lägga in en slumpfaktor som varierar tiden ytterligare. Det gör det svårare för tjuven att genomskåda.

Tjuven väljer ofta att ta sig in genom ett fönster eller altandörren. Ytterdörren är inte lika lockande. Därför kan det vara en bra idé att förstärka belysningen runt hela huset så att tjuven inte kan jobba i skydd av mörkret.

Polisens tips

Polisen ger följande tips när du reser bort:

  • Säg till grannarna att du reser bort så att de kan hålla ett extra öga på ditt hus
  • Gör så att huset ser bebott ut
  • Var uppmärksam på om någon rör sig i området
  • Gör det svårt för tjuven att komma in i din bostad

Ring 112 om du ser ett inbrott.

Fler råd från Polisen

Läs mer om Smarta hem