Så ordnar du bra luftcirkulation

Imma på spegeln kan vara ett tecken på att du har dålig luftcirkulation. Då är det dags att fundera på när du rengjorde ventilationen senast. Smuts som samlats i ventilationen kan ge sämre inomhusklimat och upphov till såväl hälsoproblem som fukt- och mögelskador.

Vattenfall_ventilation_800px

Dåligt rengjorda rör betyder att du andas sämre luft, att skadliga partiklar ventileras runt i huset, och att du och din familj löper större risk att drabbas av allergiska besvär och huvudvärk. Dessutom ökar risken för fukt- och mögelskador.

– Ligger imman kvar på spegeln lång tid efter att du duschat, då är det antagligen dags att rengöra ditt ventilationssystem, säger Lars Ejeklint, energiexpert på Vattenfall.

Gradvis sämre luft

Du kanske har sett hur det samlas smuts kring ventilationsventilen i badrummet eller i köket. Du torkar bort det utan att tänka på hur det kan se ut inne i rören.
– När smuts samlas i ditt ventilationssystem sker försämringen gradvis, därför är det lätt att vi missar kopplingen mellan sämre luftkvalitet och dåligt rengjord ventilation, säger Lars Ejeklint.

Rengör var femte år

Efter några år kan det samlas så mycket smuts i ditt ventilationssystem att effektiviteten minskar med 30 procent, med dålig luft som följd. Boverket rekommenderar därför rengöring av ventilationssystemet minst vart femte år.

– Om du har husdjur eller är många i familjen är belastningen på ventilationssystemet större, då kan ni behöva rengöra oftare, säger Lars Ejeklint.

Läs mer och få hjälp med ventilationsrengöring