Spara upp till 5 000 kr per år med energirådgivare

Varför har grannen högre elräkning? Bör jag byta värmesystem? Hur kan jag få lägre energikostnader? Så kan frågorna låta till energibolagens energirådgivare. En kort rådgivning kan ge besparingar på tusentals kronor varje år för en villaägare.

Ett enkelt telefonsamtal kan hjälpa dig att spara stora pengar. Många energibolag erbjuder sina kunder gratis energirådgivning via telefon.

– Alla kan minska sin energianvändning utan stora investeringar och med bibehållen komfort. För en genomsnittlig familj i villa handlar det om upp till 5000 kronor per år, säger Jörgen Eriksson, energiexpert på Vattenfall.

Enkla åtgärder

En energirådgivning innebär att energiexperten och kunden går igenom hemmets energianvändning. De försöker hitta förklaringar till varför den ser ut som den gör och vad kunden kan göra för att minska användningen.

– Vi brukar alltid föreslå några enkla åtgärder som inte kostar mer än att ändra vanor. Utöver det föreslår vi åtgärder som kräver större eller mindre investeringar, säger Jörgen Eriksson.

Efter samtalet får kunden en dokumentation att studera i lugn och ro för att fundera på vad han eller hon vill göra.

Vanor påverkar elförbrukningen

Att elförbrukningen skiljer sig från grannens trots att bostaden är likvärdig beror ofta på antalet personer i hushållet och deras vanor.

– Det kan handla om långa duschar, mycket hemelektronik och belysning, eller TV-apparater som är igång stora delar av dygnet. Det kan också bero på att värmesystemet behöver injusteras, säger Jörgen Eriksson.

Om du tycker att du får en högre elräkning än vanligt. Då kan du gå igenom dessa punkter:

  • Har det varit kallare under den aktuella perioden än föregående år?
  • Är energianvändningen mer än 20-30 % högre än samma period året innan. I så fall bör du kontrollera ditt värmesystem och dess termostater.
  • Följ din förbrukning på elbolagets hemsida. Ofta kan du jämföra flera år tillbaka i tiden.
  • Har elpriset ändrats under perioden? Kanske har ditt elavtal eller energiskatten ändrats.

Om din energiförbrukning ändå ligger över det normala, så bör du ta reda på varför och vad du kan göra för att förändra situationen. Då kontaktar du en energirådgivare. Det kommer att löna sig.

Är du kund hos Vattenfall?
Hitta din rådgivare på vattenfall.se/energiexperterna

Kontakta ditt elbolag
Om de inte har några energiexperter, så finns det energirådgivare i de flesta av Sveriges kommuner.
Hitta din kommunala energirådgivare.