Så slipper du mögel i fritidshuset

När snön smält undan under våren ökar också fuktnivåerna i krypgrunden under huset. Då finns det risk för mögel. Med ny elektronik och en app i mobilen kan du hålla koll på fukten i fritidshuset utan att behöva åka dit.

Om fuktnivån går över 70 procent relativ fuktighet – då trivs mögel! Krypgrunden, det vill säga utrymmet mellan botten på huset och marken, brukar vara speciellt utsatt. Med en fuktmätare kan du se om fukten håller sig inom rätt nivåer.

Etsabild AB +46 8 644 90 06 info@etsabild.se

Våren kan ställa till det med fuktighetsnivåerna i husgrunden.

Fuktkoll via mobilen

Allra enklast är det om du väljer en fuktmätare som är uppkopplad via wifi, till exempel Smart Fuktsensor. Då har du full koll på fukten direkt i din mobil, surfplatta eller dator var du än befinner dig. Du kan se fuktnivån i fritidshuset i realtid, du kan sätta larm vid en viss nivå och du kan följa nivåerna dag för dag, månad för månad och år för år.

Vår och höst

Vår och höst är de stora fuktmånaderna. På våren är det krypgrunden som är ett riskområde. På hösten är det risk för mögelskador inomhus. Då sätter du mätgivaren för din fuktmätare inomhus. Komplettera gärna med en Smart Temp som kan mäta temperaturen på känsliga ställen, till exempel där vattenrören kommer in. Då kan du få en varning i mobilen om temperaturen sjunker mot fryspunkten.

vattenfall

Via en app i mobilen kan du enkelt kontrollera fuktigheten i fritidshuset.

Använd luftavfuktare

Om du upptäcker att du har fukt i något utrymme kan det ofta åtgärdas med en elektrisk luftavfuktare. Det finns även billigare varianter som kallas torrboll men de är inte lika effektiva och du måste komma ihåg att se efter dem, annars blir de verkningslösa.

Att tänka på när du väljer luftavfuktare

En luftavfuktare har en tank där fukten från luften samlas upp som vatten. När tanken är full slår luftfuktaren av. Det kan bli upp till en liter per dag om det inte är extremt hög luftfuktighet. I ett fritidshus har du kanske inte möjlighet att tömma så ofta. Då är ett bra alternativ att ansluta luftavfuktaren genom en slang till en golvbrunn, då slipper du tömma den manuellt. Ta i så fall reda på om den luftavfuktare du är intresserad av har möjlighet att ansluta en slang.

Om du ska använda luftavfuktaren i utrymmen som är kallare än rumstemperatur kan det skilja mycket mellan olika märken och modeller. En del arbetar bra även i kallare utrymmen, andra gör det inte. Jämför gärna genom att läsa tester från till exempel Energimyndigheten och Råd&Rön.

Läs mer om Smart Fuktsensor

Läs mer om luftavfuktare på Vattenfall.se – Vattenfalls Energibutik