Fritidshusets hemliga eltjuvar – så undviker du dem

Det är dags att öppna fritidshuset för säsongen. Det är nu du ska stoppa eventuella eltjuvar som i värsta fall kan använda el för tusenlappar varje månad, helt i onödan.

vattenfall_1605

Sommaren kommer och vintern är över, en tuff tid för utrustningen i fritidshuset. Det är nu du ska kontrollera att alla system klarat sig så att inget står och använder el i onödan. Det finns tre saker som är extra viktiga att titta på:

  • elvärmen som frostskyddar vattenledningarna
  • vattenpumpen
  • termostaterna på elementen

Stäng av elvärmen till vattenledningarna

Många har eluppvärmda vattenledningar för att inte de inte ska frysa på vintern.

– Slå av elvärmen till vattenledningarna på våren annars står den och drar el när det inte behövs. Ett riktmärke för vattenledningar som ligger i marken är att du slår av elvärmen när tjälen gått ur marken, säger Martin Normark, energiexpert på Vattenfall.

Du kanske har ett system som automatiskt anpassar sig efter temperaturen. Men även dessa system bör du kontrollera att de fungerar, eftersom de ibland kan haka upp sig.

Kolla vattenpumpen

Vattenpumpen är en annan sak att se upp med. Normalt ska den bara pumpa vid behov, när du spolar vatten. Men om du har fått läckage någonstans kan det hända att den står och går nästan oavbrutet.

– Det kan kosta 2000-3000 kronor om vattenpumpen står och går mer eller mindre för jämnan, säger Martin Normark.

Elementen

På vintern har du kanske haft el-elementen på med termostaten lågt ställd för att hålla grundvärme. Kontrollera varje element så att det verkligen slår av och svalnar när du sänker temperaturen på termostaten.
– En trasig termostat kan innebära att elementet står på fullt effekt hela tiden, något som både slösar energi och blir dyrt säger Martin Normark.

39_element

Håll koll via mobilen

Idag finns det effektiva verktyg för att ha koll på fritidshuset när du inte är där. EnergyWatch är en liten elektronikdosa som du sätter på din elmätare. Den kräver att du har wifi, men om du har det är belöningen stor. Då kan du se fritidshusets energiförbrukning i realtid direkt i mobilen, surfplattan eller datorn var du än befinner dig. Med hjälp av EnergyWatch kan du se om elförbrukningen ökar på ett sätt som avviker från det normala.

– Den nya tekniken ger en trygghet till alla som har en bit att åka till sitt lantställe, säger Martin Normark.

Läs mer om Smarta hem och EnergyWatch