Dags för nytt elavtal – så sparar du pengar och minimerar din klimatpåverkan

Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum, reder ut några av de vanligaste frågorna kring el – om klimatpåverkan, hur man enklast sparar pengar och varför man inte ska ägna för mycket tid åt att dra ut sladdar.

Jag ska flytta till min första lägenhet, vad behöver jag ha koll på när det kommer till elavtalet? 

– Eftersom du inte använder särskilt mycket el när du bor i lägenhet är det bra att inte bara titta på själva elpriset, utan även på fasta avgifter. Om du inte aktivt väljer elleverantör får du automatiskt ett anvisningsavtal. Du behöver nämligen två avtal för att få el hemma. Ett med företaget som äger elnätet i ditt område, exempelvis Ellevio, och ett med företaget som levererar din el, exempelvis Fortum. Glöm alltså inte att i god tid anmäla till elnätsföretag att du ska flytta. När du gjort detta kommer elleverantören ge dig ett anvisningsavtal så du slipper stå utan el bland flyttlådorna. Men när du packat upp, om inte tidigare, tycker jag du ska välja en elleverantör. Kanske vill du ha bara vattenkraft, kanske vill du ha ett fast pris för bättre förutsägbarhet? Vår kundtjänst hjälper dig att välja ett avtal som passar dig. Själv tycker jag det viktigaste är att välja en elleverantör som också har klimatsmart elproduktion, de kan göra skillnad på riktigt.

Och om jag ska flytta till mitt första hus?

– När du flyttar till hus kommer elräkningen bli högre eftersom du använder el både för hushållsel och för att få värme och varmvatten. Kommer du från lägenhet behöver du med andra ord ett nytt avtal.  Är du trygg med att elpriset kan gå upp och ned väljer du rörligt. Eller så föredrar du ett avtal som ger dig ett fast elpris över vintern. Förutsägbarhet är skönt men blir ofta lite dyrare. Ett rörligt pris brukar löna sig i slutändan, men det beror på hur känslig du är för prisförändringar. Jag rekommenderar även en energikartläggning för att få en bild av hur du använder elen. Den el vi har i Sverige kan du använda med gott samvete, men det är bra att få en bild över din användning – kanske hittar du även några oväntade energitjuvar där du kan spara pengar.

Så el är alltså dyrare på vintern?

– Med tanke på att 70 % av elanvändningen är mellan oktober och mars kan priset dra iväg vid köldknäppar. Under somrar med mycket sol och vind kan elpriset å andra sidan sjunka kraftigt. Fram tills i år har detta har inte märkts så mycket eftersom den fasta energiskatten lagts ovanpå själva elpriset och den är så stor att även en halvering av elpriset mer eller mindre försvinner när allt slås ihop. Numera ligger energiskatten på elnätsavgiften, så har du ett avtal med timprismätning kommer prisvariationerna att synas bättre. 

Jag är rädd för inbrottstjuvar men att ha lyset tänt när jag går hemifrån är ett slöseri.

– Vill du hålla tjuvar borta är det inte slöseri, tvärtom är det ett utmärkt sätt att använda elen på. Mitt råd är att skaffa led-lampor, då kommer det knappt synas på elräkningen. Utifrån ett miljöhänseende finns ingen anledning att ha dåligt samvete, eftersom runt 95 % av elproduktionen i Sverige inte ger klimatpåverkande koldioxidutsläpp.  

Jag kan spara pengar genom att dagligen dra ur mina laddare. 

– Den genomsnittliga kostnaden för att ladda en Iphone varje natt under ett år är tio kronor. Är det pengar du vill spara finns det vettigare saker att göra än att dra ur laddare varje dag. Däremot tycker jag du ska koppla ur dem om du reser bort en längre period av en helt annan anledning – för att undvika överhettning och därmed en risk för brand. 

Äldre hus är stora energitjuvar. 

– Äldre och mindre täta hus använder mer el, absolut. Det kommer märkas på elräkningen. Men ur ett miljömässigt perspektiv är det antingen el eller fjärrvärme du använder. Runt 95 % av elproduktionen i Sverige har inga klimatpåverkande koldioxidutsläpp och fjärrvärmen använder mest återvunna eller förnybara bränslen – i Stockholm är det idag 85 % och inom några år kommer det vara 100 %.   

Jag sparar pengar och energi genom att sänka inomhustemperaturen på natten.

– Ja, absolut, men mitt råd är att hitta en temperatur du trivs med. Det blir vanligare med sensorer som känner av innertemperaturen, då kan energin används effektivare. För det är förstås dumt att köra elementen eller värmepumpen på fullt och sedan reglera temperaturen genom att öppna och stänga fönstren.

Hur kan jag som elkonsument bidra till en mer hållbar värld?

– Välj avtal med en elleverantör som kan ge dig el från exempelvis vatten och vind. Vill du göra lite mer, välj en leverantör som har egen elproduktion och gör klimatsmarta investeringar. Här har storleken betydelse. Fortum har 2,4 miljoner kunder och vårt arbete påverkar. Vi utvecklar smarta lösningar för hemmet och arbetar med effektivisering och utveckling av energisystemet som helhet. Dessutom gör vi investeringar i länder som idag använder mycket fossila bränslen för att producera el. I Indien har vi bland annat investerat stort i solceller och har även börjat utveckla en laddinfrastruktur för elfordon. I Ryssland har vi byggt landets första vindkraftpark. I de baltiska länderna har vi visat vägen med högeffektiva värmeverk som går på biobränsle. Tillsammans med att våra 2,4 miljoner kunder väljer el från vattenkraftverken och vindkraftsparkerna gör vi skillnad. Här och där. Du och vi. Tillsammans. 

Flytta din el till Fortum här.