Billigare att skaffa solceller tack vare höjt statligt stöd

Sedan årsskiftet har regeringen höjt investeringsstödet på solceller till 30 procent av kostnaden och ansökningstrycket är rekordhögt. Samtidigt är priserna på solceller låga och nu spår experterna en boom.

Att solceller blir allt mer populärt ser man inte minst på antalet ansökningar som strömmar in till Energimyndigheten om att få investeringsstöd. Stödet är en statlig subvention och förra året lämnades över 6000 ansökningar in, vilket är 64 procent fler än under 2016.

Regeringen beslutade nu om att höja investeringsstödet från 20 till 30 procent av den totala kostnaden från och med årsskiftet.

Börja producera din egen el – bli solfarmare

Just nu är det en perfekt match i Sverige

Nu spår experterna en boom för solceller i Sverige likt de vi har sett i flera andra europeiska länder där statliga subventioner har gjort att utvecklingen har gått fort framåt. I till exempel Tyskland står solceller för närmare 8 procent av all el, medan siffran i Sverige endast är 0,1 procent trots att vi har samma solinstrålning.

– Tyskland har varit där vi är nu. Just nu är det i Sverige en perfekt match att staten subventionerar på olika håll med både skattereduktion och det höjda investeringsstödet, och rekordlåga priser på solceller. Allt sammantaget gör att det finns tecken på en kommande boom, och det var det som hände i Tyskland tidigare, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

Subventionerna är ovissa i framtiden

Niklas Johansson tror att subventionerna kommer att minska när marknaden kan stå på egna ben, precis som de delvis gjort i Tyskland. Då finns det inte längre något skäl för staten att lägga in pengar.

– Vi är nästan där i Sverige också. Men än så länge har man kvar subventionerna och det gör att det just nu är ett superbra läge att skaffa solceller.

Priserna kommer troligtvis inte heller att fortsätta så mycket neråt då de redan är på rekordlåga nivåer, och vad gäller tekniken ser experterna ingen anledning att vänta in nytt.

Se hur mycket du kan tjäna på solceller – testa solcellskalkylen 


Läs mer om hur du kan tjäna pengar på dina solceller här.

Advertisement