Tjäna pengar med solceller hemma

Att installera solceller på taket är ett bra sätt att minska sitt klimatavtryck och leva mer hållbart. Det går också att tjäna pengar på sin solproduktion – här berättar vi hur.

Se hur mycket du kan tjäna på solceller – testa solcellskalkylen

Med solceller på taket kan du producera din egen solel. De flesta producerar däremot mer solel än vad de förbrukar, den solelen kan i sin tur säljas tillbaka till elnätet. På så sätt kan du tjäna pengar på sin solproduktion dubbelt upp, dels genom att köpa mindre el och dels genom att sälja överskottet. Men hur mycket kan du då tjäna?

Niklas Johansson, Business Manager på E.ON inom solceller och solcellsbatterier, menar att intjäningen på en solcellsanläggning är beroende av två saker. Dels hur mycket energi som förbrukas i fastigheten och dels hur stor solcellsanläggningen är. I Sverige är energiförbrukningen i snitt ganska hög i och med att uppvärmningen ofta sker indirekt genom el, med till exempel en värmepump.

– Låt säga att du har en elförbrukning på omkring 15 000 kilowattimmar per år, och installerar 40 kvadratmeter solceller så skulle din elräkning minska med cirka 8 000 kronor per år, säger Niklas Johansson.

Ligg på stranden och tjäna samtidigt pengar

Genom att sälja den el du själv inte använder blir det ytterligare en vinst för dig och miljön.

– Solelen du producerar använder du själv eller så säljer du din överskottsel tillbaka till elnätet. Alltså kan fler få tillgång till förnybar energi – och samtidigt tjänar du pengar på det, säger Niklas Johansson.

I princip kan du alltså ligga på stranden under semestern och samtidigt tjäna pengar på den solel som produceras och säljs tillbaka till nätet.

– Hos E.ON får du ett av marknadens bästa priser för din överskottsproduktion, spotpris plus 1 krona per kilowattimme det första året. På så viss kan en genomsnittsvilla tjäna ytterligare 5000 kronor.


Nu är det billigare att skaffa solceller tack vare höjt statligt stöd, läs mer här.

Advertisement